borba s epidemijom

Putnik iz Londona donio britanski soj koronavirusa u Sloveniju?

19.01.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Kod osobe koja je u Sloveniju stigla iz Velike Britanije otkriven je koronavirus koji je vrlo sličan novom engleskom soju, čime bi, nakon Mađarske, Slovenija postala druga susjedna zemlja Hrvatskoj u kojoj je taj soj otkriven

Kako je javila slovenska televizija, kod osobe koja je u Sloveniju stigla iz Velike Britanije Nacionalni laboratorij otkrio je slučaj koronavirusa, vrlo sličan novom engleskom soju.

Velika Britanija je jučer postrožila kontrole na granicama kako bi spriječila da novi sojevi koronavirusa uđu na njezin teritorij, suspendirajući „koridore“ kojima su državljani nekih zemalja stizali na otok bez obavezne karantene.

London je u četvrtak zbog straha od novog soja, otkrivenog u Brazilu, zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja.

Britanija je već sama svjedočila posljedicama mutacije virusa. Soj otkriven u Engleskoj pokazao se kao zarazniji te je uzrok ubrzanog širenja virusa diljem države.

Britanija je u petak imala 55.761 novi slučaj zaraze, što je rast s 48,682 koliko je bilo dana ranije. Broj zaraženih raste usprkos nadanjima da će potpuna zatvaranja diljem zemlje pomoći u suzbijanju širenja.

Broj novih slučajeva počeo je padati s vrhunca 8. siječnja, kad ih je bilo 68 tisuća, na 45,5 tisuća koliko ih je bilo u utorak, no onda je počeo ponovno rasti. U srijedu je Britanija imala rekordan dnevni broj umrlih – 1564 ljudi.