BLAGO U OLUPINI

Britanci uvjereni da su kod Islanda pronašli Hitlerovo zlato

27.07.2017 u 07:07

Bionic
Reading

Nakon glasina o nacističkom vlaku prepunom zlata u Poljskoj te mitskoj jantarnoj sobi u Rusiji, ovih dana su se pojavile informacije kako je 'Hitlerovo blago' pronađeno na obali Islanda

Kako pišu britanski mediji, skupina ronioca iz britanske mornarice otkrila je sanduk u olupini broda iz Drugog svjetskog rata koji je netaknut ležao skoro 78 godina. U tom kovčegu, piše portal Metro, moglo bi se nalaziti četiri tone zlata vrijednog 130 milijuna dolara.

Navodno 'Hitlerovo blago' nalazi se u olupini njemačkog teretnog broda 'SS Minden' koji je u rujnu 1939. plovio prema Njemačkoj kada ga je primijetila britanska mornarica, pa su nacističke glavešine naredile da se brod potopi na oko 190 kilometara jugoistočno od Islanda.

Britanski istraživači podnijeli su zahtjev islandskoj vladi za dozvolu za otvaranje kovčega, a tamošnji dužnosnici tek trebaju odlučiti tko je vlasnik olupine u Atlantiku.

Valja podsjetiti kako se u medijima nedavno pojavila rasprostranjena legenda o nacističkom vlaku prepunom zlata koji je zakopan u tajnim podzemni tunelima u Poljskoj. Blago nikada nije pronađeno, a kruži legenda kako se u vlaku nalazi 300 tona zlata, umjetnička djela i nakit.

Zlato se nalazi u olupini blizu islandske obale Izvor: Društvene mreže / Autor: Daily News

Vlak je, navodno, otpremljen iz Wroclawa prema planinama na poljsko-češkoj granici zadnjih dana rata, a mnogi istraživači su uvjereni kako se ne radi tek o pukoj legendi.

Još uvijek je aktivan i misterij tzv. jantarne sobe koju su tijekom okupacije Rusije njemačke snage rastavile u dijelove, odnijele i sakrile na tajnoj lokaciji. Danas postoji replika te sobe i nalazi se u St. Peterburgu.