BEZALKOHOLNI BLAGDANI

Britanci u panici, za Božić bi mogli ostati bez pića

28.11.2021 u 20:41

Bionic
Reading

Trgovine u Velikoj Britaniji mogle bi ostati bez vina i alkoholnih pića uoči Božića jer nema dovoljno vozača za dostavu

Upozorenje je izrečeno u pismu koje je prošlog tjedna Britanska udruga za trgovinu vinima i alkoholnim pićima (WTSA) poslalo ministru prometa Grantu Shappsu. Potpisalo ga je 48 članova industrijske udruge, uključujući proizvođače šampanjca i konjaka Moet Hennessy, u vlasništvu LVMH-a (LVMHF), i Laurent-Perrier.

"Ovo je hitno pitanje za naše tvrtke i imperativ je da vlada poduzme hitne korake kako bi ublažila utjecaj krize nedostatka vozača prije božićnog razdoblja", navodi se u pismu.

Industrija želi pomoć s boljim usmjeravanjem tereta iz luka, kao i redovitije obavijesti od vlade o tome koliko brzo obrađuje vozačke ispite i dozvole za teška teretna vozila (HGV). Također su pozvali vladu da produži za jednu godinu privremeni vizni program koji bi omogućio vozačima iz inozemstva da namire nedostatke na duži rok. Tromjesečni program istječe 28. veljače sljedeće godine.

"Već vidimo velika kašnjenja u rokovima isporuke vina i žestokih pića što povećava troškove i ograničava raspon proizvoda dostupnih potrošačima u Velikoj Britaniji", rekao je izvršni direktor WSTA Miles Beale u priopćenju.

Prema istraživanju britanskog parlamenta, 2019. godine čak 54 posto odraslih u Engleskoj izjavilo je da pije alkohol barem jednom tjedno.

Nedostatak vozača kamiona prouzročio je krizu s gorivom početkom ove godine, s mnogim benzinskim postajama zatvorenim i dugim redovima na onima koje su imale sreću da dobiju zalihe.

U rujnu je vlada Ujedinjenog Kraljevstva rasporedila vojne tankere kako bi riješila nedostatke u opskrbi gorivom.

Supermarketi se također mjesecima bore da svoje police održe u potpunosti opskrbljenim usred kršenja opskrbnog lanca uzrokovanog pandemijom i nedostatkom radnika dijelom uzrokovanom Brexitom.

Neki radnici iz EU-a otišli su nakon Brexita, a farme, tvornice za preradu hrane i transportne tvrtke više ne mogu zapošljavati iz Europske unije zbog novih imigracijskih pravila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vlada je odobrila 5.000 privremenih viza za strane vozače, ali Britanska udruga cestovnih prijevoznika rekla je da Britanija treba dodatnih čak 100.000 vozača kako bi zadovoljila potražnju.