DANAK brexitu

Globalni šok: Tri su razloga zbog kojih Britanci strahuju od nadolazeće zime

18.10.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Plinska kriza, nedostatak radne snage i problemi s opskrbnim lancima tri su razloga zbog kojih Britance očekuje jedna od najneizvjesnijih zima u suvremenoj povijesti. Kad se tome pridodaju prvi vidljivi negativni učinci Brexita, očito je da će život u Velikoj Britaniji idućih nekoliko mjeseci biti sve samo ne jednostavan

Rastuća potražnja u kombinaciji s ponovnim otvaranjem gospodarstava stvorila je slične probleme u cijelom svijetu, ali ekonomisti tvrde da je Brexit pogoršao britansku situaciju.

Nedostatak radnika utječe na niz industrija diljem zemlje.

Procjenjuje se da Britaniji nedostaje 100.000 vozača kamiona, što su prijevozničke organizacije uglavnom pripisale egzodusu državljana EU-a nakon Brexita. Nedostatak vozača kamiona poremetio je isporuke, što je dovelo do praznih polica u trgovinama, zaostataka u lukama i suhih benzinskih crpki, a to je izazvalo višetjednu paničnu kupovinu u rujnu.

Ostali sektori također su upozorili na produbljivanje problema nedostatka radne snage, za što se očekuje da će naštetiti dostupnosti i cijeni robe u razdoblju prije Božića.

Britansko nacionalno udruženje svinja upozorilo je da se suočavaju s odstrelom do 120.000 svinja u roku od nekoliko tjedana zbog nedostatka mesara i klaonica.

U priopćenju u petak potpredsjednik britanske Nacionalne unije poljoprivrednika rekao je da je nestašica radne snage u cijelom lancu opskrbe hranom i dalje akutna dok je izvršni direktor Udruge skladišta Ujedinjenog Kraljevstva rekao u rujnu da sve industrije, uključujući skladištenje, inženjering i promet, doživljavaju ozbiljan nedostatak radnika.

  • +7
Nestašica goriva u Britaniji Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Tayfun Salci

Potkraj rujna Konfederacija britanske industrije - koja predstavlja 190.000 poduzeća - rekla je kako njezini najnoviji podaci pokazuju da je 70 posto tvrtki planiralo povećanje plaća u pokušaju rješavanja problema s nedostatkom radne snage.

Vize nisu dovoljne

Britanska vlada izdala je tisuće privremenih viza za vozače kamiona, mesare i poljoprivredne radnike, no neki su kritičari tvrdili da je to nedovoljno da namami strane radnike.

Riccardo Crescenzi, profesor ekonomske geografije na Londonskoj školi ekonomije, izrazio je određeni skepticizam u pogledu rješenja koja nudi vlada.

'Ponuda tromjesečnih viza možda neće funkcionirati dok ostatak EU-a praktički cvjeta zbog ubrizgavanja sredstava odobrenih za njezin plan oporavka', rekao je CNBC-u.

'I u Velikoj Britaniji zapravo nema problema s nezaposlenošću pa mi je teško shvatiti odakle bi vozači došli.'

Crescenzi je rekao da je teško znati jesu li problemi privremeni.

'Neki od ovih nedostataka mogli bi postati strukturni, a to je problem koji može ozbiljno ograničiti budući rast.'

U bilješci objavljenoj u četvrtak ekonomisti Credit Suissea upozorili su da se britanski potrošači 'suočavaju s izazovima u sljedećih nekoliko mjeseci', uključujući povećanu inflaciju, nedostatak ponude i pooštrenje monetarne politike.

'Mislimo da bi stvarni raspoloživi prihodi za britanskog potrošača mogli pasti za oko 1,5 posto u 2022. godini, što je najveći pad od 2011. godine', predvidjeli su autori bilješke.

'Ovo je alarmantno'

Helen Dickinson, čelnica Britanskog maloprodajnog konzorcija, izjavila je za ITV News u četvrtak kako su tri od pet izvršnih direktora rekli da će morati povećati cijene do kraja godine zbog problema u lancu opskrbe. Oko 10 posto njih reklo je da su to već učinili.

Crescenzi je za CNBC rekao da EU može računati na snagu svog jedinstvenog tržišta, 'što znači da se globalni šokovi poput krize cijena plina mogu učinkovitije nositi uz znatno veći manevarski prostor'.

'Da nije Brexita, Velika Britanija mogla bi koordinirati svoj odgovor na krizu s najvažnijim trgovinskim i investicijskim partnerom kako bi svojim tvrtkama i građanima osigurala najbolju moguću zaštitu', dodao je.

'Međutim mjere britanske vlade ostaju nejasne, a kamoli strategija za koordinaciju s vanjskim partnerima. Ovo je alarmantno', zaključuje Crescenzi.