žestoke borbe

Britanci u obavještajnom izvješću: Broj ruskih žrtava sličan sovjetskim u Afganistanu

23.05.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Rusija je u prva tri mjeseca rata u Ukrajini vjerojatno pretrpjela slične gubitke kao Sovjetski Savez tijekom svog devet godina dugog rata u Afganistanu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom posljednjem obavještajnom izvješću u ponedjeljak

Velik broj poginulih vojnika, viđen u ofenzivi u Donbasu, moguće je objasniti kombinacijom loše taktike, ograničene zračne podrške, manjka fleksibilnosti i "zapovjednog pristupa koji pojačava neuspjeh", kaže se u izvješću.

Ministarstvo obrane predviđa da će te žrtve, koje se nastavljaju povećati, postati očitije za rusku javnost te da će "možda rasti nezadovoljstvo javnosti ratom i spremnost da se ono izrazi".

Sovjetski Savez izgubio je barem 15.000 vojnika u Afganistanu, gdje je pokušao održati komunističku vladu. Rat je dospio u krvavu pat-poziciju i smatra se da je jedan od faktora koji je doprinio raspadu Sovjetskog Saveza.

Ruski fokus Severodoneck mogao bi doživjeti sudbinu Mariupolja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju da Ukrajina pak gubi dnevno između 50 i sto života na istoku zemlje.

Nije dalje pojasnio, ali njegovi komentari čini se da su referenca na vojne gubitke i znak koliko se žestoke borbe vode na istoku zemlje.

Evakuacija iz Mariupolja i Limana Izvor: Profimedia / Autor: David Arakhamia/Azov Regiment /Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Ruske snage pojačale su napore da zauzmu gradove u istočnoj regiji Donbasu, s posebnim fokusom na grad Severodoneck.

Glavni stožer ukrajinskih snaga objavio je u ponedjeljak u najnovijem izvješću da je "neprijatelj" intenzivirao uporabu zrakoplova kako bi uništio ukrajinsku glavnu infrastrukturu u području aktivnih borbenih operacija.

Ukrajina je odbila 11 neprijateljskih napada na istoku u posljednja 24 sata, dodaje izvješće.

Regionalni guverner Serhij Hajdaj rekao je da Moskva povlači snage iz regije Harkiva, trupe koje su bile uključene u opsadu Mariupolja, proruske separatističke milicije i čak svježe mobilizirane trupe iz Sibira - i koncentrira ih u regiji Donecka i Luhanska.

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da bi Severodoneck grad mogao doživjeti sudbinu sličnu Mariupolju.

Severodoneck se nalazi u regiji Luhansk i ima oko 100.000 stanovnika.