KUCNUO JE I TAJ ČAS

Gotovo je: Velika Britanija napustila je Europsku uniju

tportal

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Ujedinjena Kraljevina je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Europsku uniju uz veliko slavlje zagovornika Brexita, okupljenih na Trgu parlamenta. Ujedinjena Kraljevina je tako postala prva članica u povijesti Europske unije koja je napustila tu zajednicu europskih država koja sada ima 27 članica. Europska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu nego se isključivo širila

Na Trgu je bio i Nigel Farage, dojučerašnji europarlamentarac i najžešći zagovornik Brexita. On se posljednji obratio okupljenoj masi, pozdravljajući pobjedu demokracije i 'točku bez povratka'.

Nakon što je otkucala ponoć, otpjevana je britanska himna 'God Save the Queen'.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Sat vremena ranije, britanski premijer Boris Johnson obratio se naciji video porukom. Rekao je da je njegova zadaća i zadaća njegove vlade 'ujediniti zemlju i krenuti naprijed'

'Najvažnije stvar za reći večeras je da ovo nije kraj nego početak. To je trenutak kada sviće zora i diže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame', rekao je britanski premijer.

'Večeras napuštamo Europsku uniju. Za mnoge je to zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikad neće doći", započeo je Johnson obraćanje podsjetivši kako ima i onih koji osjećaju 'gubitak i tjeskobu' te ponajviše onih "koji su se počeli brinuti da se političke prepirke nikada neće okončati'.

Naš posao kao vlade je da 'sada okupimo zemlju i povedemo je naprijed', nastavio je.

s obje strana kanala La Manche

Britanija je istovremeno velika europska sila ali i istinski globalna u svojim ambicijama i dosegu, rekao je Johnson i istaknuo kako Ujedinjena Kraljevina 'želi da ovo bude novo doba prijateljske suradnje između EU-a i energične Britanije'.

EU se, bez obzira na sve svoje kvalitete, 'tijekom 50 godina razvijao u smjeru koji više ne odgovara ovoj zemlje' a to je britanski narod ocijenio na glasovanjima, rekao je britanski premijer.

'Poslušali smo narod i uzeli natrag instrumente samouprave', zaključio je Johnson

  • +7
  • +4

Skidanje britanske zastave u Europskoj komisiji

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

Nakon tri i pol godine drame 'Dan Brexita' s obje strane La Manchea pratio se sa slavljem, ljutnjom ili tužnim bdijenjima, ali i ravnodušnošću onih kojima više nije stalo. Kako se u Londonu približavalo konačno odbrojavanje, mnoštvo na Trgu parlamenta koje je došlo obilježiti događaj koji je bio u središtu britanske politike više od tri godine manje bilo je od očekivanog.

[UŽIVO] Slavlje zagovornika Brexita

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

>>> Britanci u petak izlaze iz Europske unije, ovo je pregled promjena koje će pogoditi Hrvatsku

Svađe zbog Brexita prekinule su desetke političkih karijera i ostavile su Britaniju podijeljenu, polariziranu i više nego zamorenu.

Big Ben nije zvonio točno u ponoć, no zato su se okupljeni snašli i napravili svoj Little Big Ben.

Richard English, u pedesetim godinama života, na Trg parlamenta je došao s britanskom zastavom i kaže da je bio među onih 52 posto koji su na referendumu 2016. glasali za izlazak iz EU-a.

'Nemam ništa protiv EU-a po sebi', rekao je English agenciji dpa.

>>> Pitate se hoćete li moći putovati u Veliku Britaniju i dalje samo s osobnom iskaznicom? Evo odgovora

'Jednostavno vjerujem da je EU korumpiran i nedemokratski. Ne možete glasati za predsjednike i slično, a zakoni se donose jednostrano naspram suverenih nacija'.

'Tako da ćemo se maknuti od toga i donositi naša vlastita pravila, sklapati naše vlastite sporazume o slobodnoj trgovini', rekao je. 'U biti, moći ćemo napredovati. Nismo to mogli 47 godina, tako da ćemo, nadajmo se, rasti kao nacija'.

>>> Macron: Brexit je povijesni znak za uzbunu, referendum je bio satkan od laži

Neki su skandirali 'Zbogom, EU zbogom' i 'Izlazimo!' i pjevali britansku himnu. Drugi su nosili engleske, britanske i američke zastave, transparente i majice s porukama poput : 'Brexit - napokon slobodni' i 'Naprijed WTO (Svjetska trgovinska organizacija)'.

Manje zadovoljna bila je Silvia Zamperini, Talijanka koja je u Britaniji živjela 26 od svoijh 51 godinu. 'Brexit je katastrofa. Mnogi su Britanci sada rasisti, homofobni i netolerantni', kaže.

  • +35
  • +32

Kucnuo je i taj Brexit

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Na drugoj strani Kanala u Bruxellesu, eurozastupnici stranke Brexit su u petak ujutro u povorci slavodobitno posljednji put napustili Europski parlament noseći britansku zastavu.

Uz zvukove gajdi i uzvike 'Brexit!' ukrcali su se na vlak za London gdje će se mnogi pridružiti slavlju.

U britanskoj prijestolnici su se popodne na Westminsterskom mostu okupili i protivnici Brexita noseći transparent 'Ostajemo i borit ćemo se! Migranti unutra konzervativci van'. U četvrtak navečer u Bruxellesu je britanska europarlamentarka Magid Magid na trgu nasuprot parlamenta organizirala 'anti-brexit' zabavu sa svadbenim dekoracijama.

Tamo su pred tom zastupnicom Zelenih građani EU-a mogli 'sklapati brak' s britanskim državljanima. 'Ima mnogo Britanaca koji žele ostati u Europi pa smo pomislili da bi im mogli naći odgovarajuće partnere', rekla je agenciji dpa uz smiješak.

  • +13
  • +10

Povijesno glasanje o Brexitu

Izvor: EPA / Autor: Francisco Seco

Brexit je posebice nepopularan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj gdje je većina 2016. glasala za ostanak u EU-u. Čelnici irske republikanske stranke Sinn Fein postavili su u petak na granici Irske i Sjeverne Irske plakat s porukom 'Brexit: borba se nastavlja'.

'Nismo pristali na Brexit. Vrijeme je za jedinstvo Irske, to je naš put natrag u Europu', poručio je Sinn Fein na Twitteru uz sliku prosvjeda. U škotskoj prijestolnici Edinburghu za petak navečer planiran je događaj uz glazbu i svjetlosni show pod nazivom: 'Već nam nedostaje EU', a u posljednjem satu pred brexit održat će se ''vrijeme za razmišljanje uz pjevanje himne'.

Škotska vlada je pozvala ljude da održe bdijenje uz svijeće tražeći od Bruxellesa da 'ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!