POČASNI ČINOVI

Brigadirka Kosor nadređena je pukovniku Sanaderu

13.10.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Jadranka Kosor dobila je 1997. od tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana čin pričuvne brigadirke obrazovne struke, čime je sadašnja premijerka žena s najvišim pričuvnim činom. Njezin je čin viši i od onog Ive Sanadera, koji je pričuvni pukovnik

Kosor je tada bila među 50 osoba koje su dobile pričuvne činove. Među njima je i Hloverka Novak Srzić, tada glavna urednica HTV-a i kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić. Kosor je pak čin, koji ne donosi materijalne ili statusne privilegije, dobila dvije godine nakon ulaska u HDZ, u vrijeme kada je bila zastupnica u Saboru.

Jutarnji list pretpostavlja da je pričuvna brigadirka postala zbog svojih emisija na Hrvatskom radiju o prognanicima. Sanader je pak čin pukovnika dobio 1993, dok HDZ-ovci Ivan Jarnjak, Vladimir Šeks imaju čin general bojnika, koji je viši od premijerkinog čina. Brigadiri su i Luka Bebić, Mate Granić, Nikica Valentić i Antun Vrdoljak dok niže činove od premijerke uz Sanadera, imaju Andrija Hebrang, Ivan Vekić, Ivić Pašalić…

U životopisu Jadranke Kosor na stranicama Vlade RH nije navede podatak o njezinom činu. No, političari se toga sjete tek kada im prijeti sudski progon kao što se Ivo Sanader sjetio svog čina pukovnika tek kada se izjašnjavao o optužnici.

Pričuvni čin dodjeljuje se za zasluge stečene u ratu i u vrijeme neposredne ratne opasnosti. Osoba kojoj je pričuvni čin dodijeljen nije morala biti u ratnoj postrojbi ili na samoj bojišnici. Tako je Franjo Tuđman dodijelio 6.156 počasnih, tj. pričuvnih činova, od toga 411 političarima, a ostale poginulima, nestalima i ranjenima u Domovinskom ratu. Nakon Tuđmanove smrti, dodjela pričuvnih činova znatno je splasnula. Njegov nasljednik Stjepan Mesić 2001. godine nagradio je Radimira Čačića činom pričuvnog brigadira zbog 'zasluga u oslobađanju Varaždina'.