UZALUD MU NAJVIŠA ODLIČJA

Brigadira HV-a Zoricu tjeraju iz stana na cestu

14.03.2013 u 21:29

Bionic
Reading

Zapovjednik legendarne bojne Frankopan, brigadir Bruno Zorica Zulu, ovih dana čeka deložaciju iz stana koji je na korištenje dobio od MORH-a 1993. godine. Riječ je o stambenom prostoru od 74 kvadrata u Gotovčevoj 6 u Splitu u kojem su do početka rata živjeli Petar i Ubavna Denoble, izvještava Večernji list

Kako je Večernjem listu ispričao brigadir Zorica, riječ je o bračnom paru liječnika koji je s prvim danima rata, još 1991. godine, stan napustio vlastitom odlukom.

'Petar Denoble bio je oficir JNA, točnije, kapetan i vojni liječnik, koji je radio u Lori, a njegova supruga, rodom s Pala, bila je zaposlena na Firulama. Početkom rata najprije su se uputili u Knin pa u Beograd, otkud su otišli u Ameriku gdje žive i danas, a dvije godine poslije Ministarstvo obrane meni je dodijelilo taj stan', priča brigadir Zorica, koji je proveo više od 18 godina u Legiji stranaca.

Dokumente za otkup stana predao je 1997., no ubrzo je doznao da je i Petar Denoble iz Amerike putem odvjetnika zatražio i dobio stanarsko pravo. MORH je tužio Denoblea, a spor je potrajao punih 14 godina i završio u korist obitelji Denoble ali, kako tvrdi brigadir Zorica, bez mogućnosti žalbe. Tako je prošlih dana na vrata njegova doma, u kojem živi sa suprugom, kćeri i sinom, stigla dostava rješenja o deložaciji.

'Sve do danas sam uredno državi plaćao baš sve, od komunalija do svih ostalih davanja, i na kraju sam izgleda sve to plaćao i održavao za nekoga drugog', kaže brigadir Bruno Zorica, danas jedini brigadir HV-a sa 40 posto invalidnosti koji će se, kako kaže, naći na cesti u zemlji za koju sam se borio.

'Na listi čekanja za stambeno rješavanje sam 2225. na redu. Zar ova država nema nimalo poštovanja prema mojim zaslugama u Domovinskom ratu', ogorčeno se pita brigadir Zorica, koji je tijekom vojne karijere odlikovan najvišim vojnim odličjima poput Reda kneza Domagoja i Reda Nikole Šubića Zrinskog.

Cijeli članak možete pročitati ovdje