NAGLA PROMJENA

Brexit prodrmao Nijemce: Većina sad podržava EU

08.07.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Kao reakcija na odluku Velike Britanije da napusti Europsku uniju, u Njemačkoj po prvi put više građana smatra da članstvo u Uniji donosi više prednosti nego nedostataka, pokazala je anketa koju je u petak objavio javni servis ARD. 'Nakon odluke o Brexitu, raspoloženje građana prema Europskoj uniji se poboljšalo', priopćio je ARD

Prema rezultatima ispitivanja, 52 posto građana misli da članstvo u Uniji donosi više prednosti nego mana. To je trinaest posto više nego uoči referenduma u Velikoj Britaniji i prvi puta da većina Nijemaca misli da članstvo u EU donosi više prednosti nego nedostataka.

Još 1999. samo 20 posto ispitanih je smatralo kako članstvo u EU donosi više prednosti.

Isto ispitivanje je pokazalo da samo jedanaest posto ispitanih smatra da članstvo donosi više nedostataka, a 36 posto da su prednosti i nedostaci članstva jednaki.

Osim toga, 79 posto ispitanih drži da članstvo Njemačke pozitivno utječe na gospodarski razvoj zemlje.

Anketa je pokazala i pad popularnosti desno-populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD). Stranku koja svoj politički program temelji na kritici EU-a i izbjegličkoj politici kancelarke Angele Merkel biralo bi dvanaest posto ispitanih, tri posto manje nego kod posljednjeg ispitivanja.