CHRISTINE LAGARDE

Brexit neće izazvati globalnu recesiju

08.07.2016 u 11:54

Bionic
Reading

Neočekivana britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije unijela je značajnu dozu neizvjesnosti u globalno gospodarstvo ali nije vjerojatno da će prouzročiti globalnu recesiju, smatra čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

U ekskluzivnom intervjuu za agenciju AFP dva tjedna nakon britanskog referenduma o članstvu u EU, Lagarde je odluku o izlasku ocijenila 'velikim negativnim rizikom' za svijet.

'Smatramo da šanse za globalnu recesiju baš i nisu velike. Neposredne posljedice snosit će Velika Britanija' a djelomično će se preliti i na eurozonu, kazala je u uredu u Washingtonu na početku drugog petogodišnjeg mandata na čelu MMF-a.

'Posredno će se posljedice osjetiti i u eurozoni ali moj optimističan pristup životu govori mi da bi Brexit mogao biti katalizator koji će potaknuti EU na dublju ekonomsku integraciju', upozorava čelnica MMF-a u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Upozorava pritom da bi posljedice mogle biti to gore što dulje proces britanskog povlačenja bude praćen nejasnoćom. 'Ključna je riječ u cijeloj toj priči s Brexitom neizvjesnost i što dulje ona bude trajala, to je veći rizik', ističe Lagarde.

'Što prije dogovore vremenski okvir i uvjete izlaska, to bolje za sve. Cijela ta priča mora postati predvidiva što je prije moguće', dodala je.

U osvrtu na britansku najavu smanjenja korporativnih poreze kako bi se neutraliziralo očekivano gospodarsko usporavanje zbog izlaska iz Unije, Lagarde smatra da je posrijedi tek pokušaj da se smanjenjem poreznih opterećenja nadmaši konkurencija, što bi u konačnici moglo svima naštetiti.

Ujedno naglašava da ishod britanskog referenduma ističe potrebu da EU bolje objasni kakve pogodnosti donosi Europljanima, s obzirom na 'gubitak iluzija' o institucijama. Zaključuje ipak kako je optimistična u pogledu ishoda cijele priče.