obljetnica u pandemiji

Šef splitsko-dalmatinskog Stožera o okupljanju Torcide: Mi nemamo ovlasti za kažnjavanje

30.10.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić komentirao je u petak okupljanje članova Torcide u povodu 70. obljetnice njezina osnutka rekavši da taj stožer nema ovlasti za kažnjavanje sudionika skupa koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera

"Mi čak i za bezazlenije stvari, kao što je nošenje maski, nemamo mogućnost za sankcije. Cijelo ovo vrijeme mi smo uvijek govorili da je naše upozoravati, educirati, a kažnjavanje nije pridruženo županijskome, odnosno područnom Stožeru civilne zaštite", rekao je Brčić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s okupljanjem Torcide mimo epidemioloških uputa.

Na upit znači li to da će to okupljanje velikog broja članova Torcide mimo epidemioloških mjera proći bez sankcija, Brčić je odgovorio kako on to ne može prejudicirati.

"To ne mogu prejudicirati, postoje inspektori civilne zaštite, komunalni redari, u krajnjem slučaju postoji policija u čiji rad se ja ne bih miješao jer su oni autonomni", rekao je Brčić.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je za okupljanje Torcide u Splitu kako vjeruje da će lokalni stožer, ako mu ono nije prijavljeno, a pretpostavlja da nije, poduzeti mjere koje su zakonski moguće.

Zamoljen da prokomentira to Božinovićevo stajalište, Brčić je rekao da bi to trebalo pitati lokalni stožer.

  • +5
Torcida Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

"Mi smo područni stožer, lokalni stožeri su općini i gradski. Nama kao županijskome, područnom stožeru nije se nitko obratio. Za sve događaje koji su obuhvaćeni mjerama traži se suglasnost županijskog stožera, a mi nismo dobili nikakav pisani zahtjev i shodno tome nismo mogli na pisani ili neki drugi način reagirati", objasnio je Brčić.

Po njegovim riječima, županijski stožer nije stalna institucija u Republici Hrvatskoj, nego institucija koja se osniva u određenim vremenskim intervalima, kad su određene ugroze ili pandemije kao što je ova s koronavirusom. Dodao je kako postoje druge ustanove kojima su pridruženi mehanizmi za kažnjavanje.

"Nama je glavni cilj biti logistika našim zdravstvenim ustanovama i nismo oduševljeni kad moramo trošiti energiju na neke druge situacije jer znatan dio stožera (županijskog), pogotovo u ovakvim zdravstvenih pandemijama, čine ljudi medicinske struke i predstavnici medicinskih ustanova - to je naš primarni opseg djelovanja i maksimalno smo usmjereni na to i mislim da to javnost i očekuje od nas", rekao je Brčić.

Istaknuo je kako bilo koji skup koji se održava mimo odredaba koje je u ovim teškim vremenima donio Nacionalni stožer ne može poduprijeti "jer smo karika u lancu" i dužni smo čuvati i svoje zdravlje i zdravlje svojih prijatelja i cijele zajednice, a "na poseban način starijih, nemoćnih i bolesnih ljudi".

"Bilo koja manifestacija ili događaj koji nije kontekstu epidemioloških mjera od županijskoga, područnog stožera Splitsko-dalmatinske županije neće dobiti suglasnost", poručio je Brčić.