oprez oko cjepiva

Brazil uvjetno odobrio uvoz Sputnjika V i Covaxina

05.06.2021 u 07:08

Bionic
Reading

Brazilski regulator Anvisa u petak je iznimno odobrio uvoz ruskog cjepiva za covid Sputnjika V i indijskog Covaxina, ograničivši njihovu uporabu.

Državna agencija za javno zdravstvo (Anvisa) isprva se protivila njihovu odobrenju, ocijenivši da nema dovoljno podataka kako bi osigurala njihovu sigurnost i djelotvornost.

Nekoliko saveznih država na sjeveroistoku Brazila zatražilo je uvoz 30 milijuna doza ruskog cjepiva, a ministarstvo zdravstva je pak zatražilo uvoz 20 milijuna doza indijskog cjepiva.

Anvisa je najposlije u petak odobrila uvoz i uporabu 4 milijuna doza Covaxina i količinu Sputnjika V koja odgovara 1 posto stanovništva u šesterim državama koje su zatražile njegov uvoz.

Cjepivo će moći primiti odrasli od 18 do 60 godina, osim trudnica, osoba s komorbiditetima, seropozitivnih i nositelja virusa hepatitisa B i C.

Cjepivo koje će se koristiti u Brazilu proizvodit će se u tvornicama koje će biti pod nadzorom Anvise i analizirat će se u laboratorijima Fiocruza, referentnog instituta za javno zdravstvo.

"Mi ne ocjenjujemo kvalitetu, sigurnost i djelotvornost ovog cjepiva jer nam nedostaju tehničke pojedinosti koji se trebaju urediti", rekao je Gustavo Mendes, direktor Anvise.

Nakon početnog odbijanja Anvise u travnju da uveze rusko cjepivo, njegovi izumitelji su zaprijetili brazilskom regulatoru tužbom za klevetu.

Trenutačno su u Brazilu u uporabi AstraZeneca, kineski CoronaVac i Pfizer/BioNTech. Američko cjepivo Johnson&Johnson je odobreno, ali nije raspoloživo u zemlji.

U Brazilu, gdje je više od 470.000 ljudi umrlo od koronavirusa, cijepljenje sporo napreduje. Do danas je manje od 11 posto od 212 milijuna stanovnika primilo obje doze cjepiva.