140 TISUĆA RAZLOGA

Branitelji otvorili novu frontu protiv HAVC-a, Obuljen i Mesića

18.10.2016 u 13:58

Bionic
Reading

Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata podnijela je u četvrtak dopunu kaznenoj prijavi vezano uz produkcijsku kuću Nukleus film koja, kako tvrde, zbog kršenja ugovornih obveza za svoj novi projekt "nije smjela biti niti razmatrana na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a kamoli nagrađena sa 140 tisuća kuna"

Dopuna kaznene prijave podnosi se protiv Hrvoje Hribara, ravnatelja HAVC-a, Vere Robić Škarice, predsjedavajuće Hrvatskog audiovizualnog vijeća i Sanje Ravlić, umjetničke savjetnice za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, zbog "kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti", čime su, navode, oštetili HAVC za 140 tisuća kuna. 

Nukleus film producirao je film '15 minuta- masakr u Dvoru' zbog kojega su hrvatski branitelji ustali u zaštitu temelja državnosti, a to su Domovinski rat i hrvatski ratnik. U tom filmu je difamiran hrvatski ratnik i hrvatska vojska kao počinitelj zločina, što je zločin onoga tko je dopustio da se film snimi, distribuira i dan-danas prikazuje", rekla je u ime Koordinacije Zorica Gregurić, na konferenciji za novinare ispred Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.  

Po njezinim riječima, taj producent nije mogao niti sudjelovati na novom natječaju, s obzirom da je povrijedio ugovorne obveze nakon čega i vratio 350 tisuća kuna koje je dobio za sporni film. "U HAVC-u su jamčili zakonitost rada, a sada imamo dokaz i podnijeli smo kaznenu prijavu jer se ovakve stvari ne mogu tolerirati", istaknula je. 

"Nakon svih naših apela u pola godine, oni nastavljaju i dalje se osjećaju snažni i zaštićeni, vjerovali su da će njihova osoba postati ministrica kulture", rekao je povjesničar Josip Jurčević. "Sada se nadamo da će cijeli niz poštenih i čestitih u hrvatskoj policiji, Uskoku, hrvatskom prasvosuđu, DORH-u ohrabriti i prestati slušati nekakve lobije, naloge politike ili bilo koga nadređenoga i šutiti o kriminalu te da ćemo napokon uspjeti raspetljati korupcijsku hobotnicu u Hrvatskoj", dodao je. 

Branitelji dopunili kaznenu prijavu zbog HAVC-a


Video: Igor Šoban / PIXSELL

Na pitanje o tome što ako Nina Obuljen bude nova ministrica kulture, Gregurić je rekla kako su njoj kao bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu kulture i bivšem ministru kulture Jasenu Mesiću, ti podaci bili poznati.  

Jurčević kaže kako se nadaju da "nijedna osoba upetljana u ovo neće sudjelovati u izvršnoj vlasti, pogotovo na ministarskoj razni, te da ima "dovoljno osoba u hrvatskoj kulturi i HDZ-u koji zaslužuju obnašati tu dužnost i čestiti su". 

"Držimo da će mandatar uvažiti ovo, prema našim saznanjima on nije upetljan u korupcijsku hobotnicu, nema takvih krimena i ne bi bilo dobro da nova vlast počne s ovakvim skandalom", naglasio je, dodavši kako pritom misli na Ninu Obuljen i Jasena Mesića. 

Gregurić je na konferenciji govorila i o, kako kaže, novoj aferi kao dokazu "dokud seže taj kriminal i nezakonitosti u HAVC-u". "Gdje je 50 milijuna kuna koje Društvo redatelja tijekom četiri godine dobilo od ZAMP-a", zapitala se Gregurić. 

"Iznenađuje veličina i opseg kriminala i novca koji je iz hrvatskog državnog proračuna pospremljen u privatne džepove a da se nikome ne odgovara", zaključila je.