ZATIŠJE U SARAJEVU

Branitelji BiH ne odustaju od zahtjeva

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg kaosa pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, zajedno s kolegama iz Federalne policije, obavljaju očevid u i ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koja je oštećena tijekom prosvjeda boraca. Zaposleni jutros nisu mogli ući u zgradu Vlade, a neki od njih su raspoređeni u druge objekte

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić za Sarajevo-x.com samo je izjavio da je mjesto događaja još od sinoć osigurano te da je očevid počeo jutros čim su za to postignuti uvjeti.

Mnoga stakla na zgradi su polupana, stradale su čak i nadzorne kamere, ispred su komadi betona, stakla, plastike, kamenje, dijelovi zaštitne ograde, a porušeni su i zidići čiji su dijelovi poslužili za kamenovanje zgrade. Ipak, Nefić je ustvrdio da o nastaloj šteti zasad još nema informacija te dodao da će to biti zadatak sudskih vještaka.

U neredima je ranjeno 60-ak ljudi, među kojima i 25 policajaca. Borci su bili revoltirani činjenicom da je policija na njih bacila suzavac, nakon čega je srušena zaštitna ograda, zapaljene su policijske kućice i oštećena je zgrada Vlade. Nakon toga te nereda na stadionu Asim Ferhatović Hase noć je protekla mirno. Iako se situacija smirila, prosvjednici su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva.