ODVJETNIK MILJEVIĆ TVRDI

Branimir Glavaš vraća se u Hrvatsku!

30.06.2010 u 07:53

Bionic
Reading

Odvjetnik Veljko Miljević za Jutarnji list je izjavio kako ga je Branimir Glavaš ovlastio da javnost obavijesti kako se namjerava vratiti u Hrvatsku. Miljević nije želio ulaziti u pojedinosti što Glavaša sprečava da se vrati u Hrvatsku i ode u pritvor koji mu je određen nepravomoćnom presudom prošle godine

Jutarnji podsjeća da je Branimir Glavaš osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora u zagrebačkom Županijskom sudu za ubojstva srpskih civila u Osijeku tijekom 1991. u slučajevima poznatijim kao 'selotejp' i 'garaža'.

Glavaš je kraj postupka dočekao na slobodi, ali se nije pojavio na objavljivanju presude, već su njegovi branitelji novinarima podijelili njegovu videoporuku u kojoj se obrušio na premijera Ivu Sanadera, a postupak nazvao političkim procesom.

'Branimir Glavaš je i prije nedavne sjednice Vrhovnog suda razmišljao o povratku u Hrvatsku jer ne želi da ga hrvatska javnost doživljava kao bjegunca. Postoji mogućnost da on dođe u Hrvatsku i prije nego se bude znala konačna odluka Vrhovnog suda', izjavio je Veljko Miljević za Jutarnji list.

Glavaš je nekoliko mjeseci prije izricanja presude dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine obzirom da je podrijetlom iz Drinovaca u Hercegovini, gdje je i sagradio kuću, te se i dalje povremeno videolinkom i porukama obraćao javnosti, ali i svojim političkim sljedbenicima.

Novinari Jutarnjeg podsjećaju da su mu u posjet dolazile i osobe iz političkog i javnog života, te čelnici HDSSB-a čiji je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, koji mu je skinuo imunitet tek nakon izricanja presude, što je Glavaš iskoristio i napustio je Hrvatsku jer policija nije imala pravne osnove da ga zadrži na granici.

Po zahtjevu hrvatskog pravosuđa ispitan je u sudu u BiH gdje je ustanovljeno da je njihov državljanin i odmah je pušten i sud u BiH donio je odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj jer je državljanin BiH. Zaprijetio je i sucu Horvatoviću da će se s njime obračunati.