VILOVIĆ ODGOVORIO HAŠKOM TUŽITELJU

'Brammertzove ocjene su neutemeljene'

ranko vilović

ranko vilović

Izvor: Cropix / Autor: Barbara Šarić

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović odbacio je kao neutemeljene i neprihvatljive ocjene glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza da najviši hrvatski dužnosnici nastavljaju glorificirati nezakonito ponašanje u ratu i dovode u pitanje nepristranost presuda Haaškoga suda

'U pogledu usmene ocjene tužitelja Brammertza... Hrvatska u cijelosti odbija takve kvalifikacije kao neutemeljene i neprihvatljive', kazao je veleposlanik Vilović prema snimci sjednice Vijeća sigurnosti UN-a od 7. prosinca na kojoj je glavni tužitelj u New Yorku podnio redovito izviješće, a koju je u četvrtak objavio UN na svojoj web stranici.

Vilović je dodao kako se stručno mišljenje o tom pitanju mora moći slobodno izreći i ne smije ga se doživljavati kao dovođenje u pitanje nepristranosti haaških presuda.

On je kazao kako je Hrvatska 'duboko predana pomirenju na području bivše Jugoslavije i čvrsto vjeruje da je progon svih odgovornih za povrede međunarodnog humanitarnog prava neophodni preduvjet postizanja toga cilja'.

On je kazao kako se takav progon ne može odvijati na štetu povijesnih činjenica. 'Izvrtanje činjenica samo vodi u daljnje podjele, daljnje napetosti i stvaranje novih nepravdi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!