PENTAGON POPUSTIO

Bradley Manning prebačen u Kansas

27.04.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon što su Bijela kuća i Pentagon bili meta brojnih kritika i nakon što su dobili na stotine tisuća potpisa sa zahtjevom da se okončaju izolacija i teški uvjeti zatvaranja vojnika Bradleyja Manninga, osumnjičenog u aferi WikiLeaks, američke su vojne vlasti prebacile Manninga iz strogoga zatvora u bazi Quantico u Virginiji u lakši zatvor Fort Lavenworth u Kansasu

Zatvor baze američkih marinaca Quantico smatra se zatvorom maksimalne sigurnosti te je pripremljen za one koji čekaju suđenje, ali ne više od dva mjeseca. Bradley Manning je u tom zatvoru boravio od srpnja u teškoj izolaciji u ćeliji od šest metara kvadratnih, a proteklih mjeseci je pak bio u režimu prema kojem se stražarima morao javljati svakih pet minuta, što je, zajedno s drugim mjerama, predstavljalo metodu psihičke i tjelesne torture.

Posebno se za njegovo prebacivanje u zatvor lakšeg režima založila organizacija Amnesty International, zatim britanska vlada (Manning ima i državljanstvo Velike Britanije), ali i neki političari, poput glasnogovornika State Departmenta koji je morao dati ostavku nakon kritike na račun Pentagona.

U novom se zatvoru u državi Kansas nalaze pritvorenici koji dulje čekaju na suđenje, ali i oni koji služe kazne do pet godina zatvora. Manning će moći kontaktirati s drugima u zatvoru i imat će čak tri sata slobodnoga vremena na zraku na dan.

'Centar je prilagođen onima koji čekaju duga suđenja', kazala je zapovjednica zatvora Fort Lavenworth, pukovnica Dawn Hilton. I to je, zapravo, pitanje koje se svima mjerodavnima postavlja, kada će i zbog čega točno početi suđenje Bradleyju Manningu, kojeg se tereti za odavanje službenih vojnih tajni WikiLeaksu te da je 'pomagao neprijatelju u Iraku'.

Glavni tužitelj u Ministarstvu obrane, Jeh Johnson je izjavio da se trenutno vrši analiza s ciljem ustanovljenja je li Manning psihički sposoban razumjeti optužnicu i podnijeti teret suđenja.

U kuloarima se pak špekulira da američkim vlastima to suđenje sada ne odgovara i da proces može biti razvučen godinama. To ne znači, kazao je Johnson, da Pentagon priznaje pogreške u tretmanu slučaja Manning. 'Mi još uvijek mislimo da je izolacija vojnika u bazi Quantico bila prema pravilima službe', kazao je.

Manning je uhićen u Iraku u svibnju na temelju podataka jednog hakera. Prema proširenom mišljenju onih koji se zalažu za njegovo oslobađanje, plaća ceh zbog otkrivanja vojnih tajni američkih snaga u Iraku, između ostalog zbog objavljivanja strašnih podataka o teškim ratnim zločinima (prema vojnicima i prema civilima) koje su počinile američke trupe u toj zemlji.