izvješće u saboru

Božinović: Rad policije je na visokoj razini

30.11.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u četvrtak u Saboru da je rad policije na visokoj razini i da su rezultati iz godine u godinu sve bolji potkrijepivši te tvrdnje nizom podataka.

Prošla godina bila je treća godina zaredom da je stopa razriješenosti kaznenih djela bila iznad 70 posto, od 2000. godine hrvatska policija nikada nije imala toliku uspješnost, istaknuo je Božinović podnašajući Saboru izvješće o radu policije za 2022.

Prošle godine bilo je dva i pol puta manje razbojništva i teških krađa, a bilo je i manje provalnih i drskih krađa. Počinjeno je 27 ubojstava, tri manje nego prethodne godine i sva je policija razriješila.

Osim toga, policija je u 2022. otkrila sedam posto više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, 31 posto više koruptivnih kaznenih djela, te 19 posto više kaznenih djela iz područja kibernetičkog kriminaliteta. Zabilježen je i veliki porast otkrivenosti kaznenog djela zločinačko udruženje, za čak 80 posto.

Taj trend nastavlja se i u ovoj godini s 37 posto više kaznenih prijava iz područja organiziranog kriminaliteta u prvih deset mjeseci, kazao je Božinović.

Više je prijava i kod kaznenih djela ratnog zločina, bilo ih je 112, dvostruko više nego prethodne dvije godine.

Prošle godine zaplijenjene su i značaje količine droga. Otkriven je primjerice i najveći laboratorij za proizvodnju kemijskih droga u povijesti Hrvatske prilikom čega je uhićeno 9 osoba, rekao je ministar.

Odličan rad policije vezano uz kriminalitet droga nastavlja se i ove godine, u deset mjeseci otkriveno je 13,7 posto više kaznenih djela u odnosu na desete mjeseci 2022. uz značajno povećanje zapljena, heroina dva puta više, kokaina četiri puta više i marihuane tri puta više, naveo je.

Božinović je skrenuo pažnju i na promet na cestama, gdje je zabilježeno 1108 prometnih nesreća više ali uz manji broj poginulih.

  • +3
Davor Božinović Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na ilegalne migracije ministar unutarnjih poslova osvrnuo se na upit Stephena Nikole Bartlice (DP) koji ga je pitao slaže li se da prostor Europe ne može biti mjesto za rješavanje svih svjetskih problema.

„Slažem se da Europa ne može rješavati sve svjetske probleme, ja sam uvjeren da ni neće bez obzira na zabrinjavajuće trendove, Hrvatska je svjesna problema u drugim državama i jasno nam je što treba izbjeći, da tome nije tako Hrvatska danas ne bi bila jedna od najsigurnijih zemljama na svijetu”, odgovorio je Božinović.

Odgovarajući zastupnicima odbacio je optužbe o ikakvim zataškavanjima u policiji ističući da policija savjesno radi svoj posao u skladu sa zakonima.