zračne luke

Božinović ove godine zbog šengenskih pravila očekuje više turista, objasnio i što će raditi preraspoređeni policajci

27.03.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak Hini kako očekuje povećanje broja turista u Hrvatskoj zbog primjene šengenskih pravila i u zračnim lukama koja su stupila na snagu dan ranije

Granične kontrole u zračnom prometu ukinute su između Hrvatske i ostatka šengenske zone u nedjelju, stupanjem na snagu ljetnog reda letenja.

Božinović je “siguran” kako će ta činjenica pridonijeti povećanju broja turista u Hrvatskoj.

“Već sada po izvješćima iz zračnih luka svi predviđaju povećanje”, kazao je Hini.

“Cijeli taj proces će biti jednostavniji, brži”, dodao je.

U tom je kontekstu naveo kako je splitska zračna luka do sada imala otprilike 95 posto putnika koji su morali proći graničnu kontrolu, a sada se procjenjuje da to neće trebati 80 posto putnika.

  • +27
Ukinute kontrole na letovima unutar Schengenskog prostora Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Većina policajaca koji su nekoć radili na kopnenoj granici prema zemljama šengenskog prostora provodi tzv. kompenzacijske mjere, odnosno patrole u unutrašnjosti teritorija kako bi provjerili je li netko ušao ilegalno u zemlju, a slična situacija postojat će i u zračnim lukama', navodi Božinović.

“Ukoliko u nekoj od baza podataka s kojima raspolažemo zasvijetli upozorenje onda takvu osobu, bez obzira je li ispunila uvjete, odvajaju policijski službenici koji će raditi na tim poslovima”, pojašnjava ministar unutarnjih poslova.

Šengen u zračnim lukama neće dovesti do povećanja ilegalnih migracija, drži Božinović.

“Svi putnici iz trećih zemalja moraju ispuniti uvjete koji se traže za šengensku vizu. Zračni promet sigurno tomu neće pridonijeti”, istaknuo je.