predsjedništvo hdz-a

Božinović o štrajku sudaca: Svi bi trebali dobiti veće plaće

08.05.2023 u 18:44

Bionic
Reading

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a govorio je, između ostalog, o bijelom štrajku sudaca

'Razgovori su praksa ove Vlade od početka njezina mandata. Što se tiče sudaca i tu su vođeni razgovori. Dogovorena su dva koraka. Prvo je hitno povećanje. Osim toga na razini države radi se novi zakon i o plaćama u pravosuđu, ali i svih državnih i javnih službenika', kazao je među ostalim Davor Božinović, potpredsjednik Vlade nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, javlja HRT.

Dodao je kako su jasno komunicirane poruke ministra financija da 'na kraju tog procesa svi dobiju u okviru mogućnosti, koje postoje u državnom proračunu, veće plaće'.

'Siguran sam da će se razgovor nastaviti', istaknuo je Božinović te izrazio nadu da svi koji su korisnici usluga bilo kojeg sektora kao i svi koji su trenutačno u bilo kojoj ulozi pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske neće trpjeti posljedice.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će predložiti završetak epidemije COVID-a.

Božinović je istaknuo da COVID nije nestao te da medicinska struka tvrdi kako bi COVID trebao ostati kao endemska bolest.

'U ovih par godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, koja je danas mnogo manje opasna nego što je to bilo na početku', izjavio je Božinović.

  • +12
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Nakon što se proglasi kraj epidemije prestaje i rad Stožera civilne zaštite u kontekstu ove zdravstvene krize, pa samim tim i njegove odluke. Nošenje zaštitnih maski npr. u ljekarnama nakon proglašenja kraja epidemije više ne bi trebala biti obveza, jer nestaje pravna osnova za to.

Odgovarajući na pitanje o oružju koje imaju civili u Hrvatskoj, kazao je da je u okviru akcije 'Manje oružja, manje tragedija', vraćeno 350.000 komada različitog naoružanja, više od 6 milijuna komada streljiva.

'Akcija je modernizirana, ali ona ne prestaje', rekao je Božinović te naglasio kako je posjedovanje ilegalnog oružja kazneno djelo. 

'S druge strane, svi koji žele vratiti oružje, mogu to anonimno učiniti i neće snositi sankcije za to. Vrlo je važno da je ilegalnog oružja manje. Ne možemo govoriti o tome da će ono, nažalost, nestati s ilegalnog tržišta, ali kao društvo moramo učiniti sve kako bi se demotiviralo one koji na ilegalan način posjeduju oružje', dodao je.