šef stožera

Božinović o mjerama za blagdane: Mi nismo neracionalni, ali danas je 10. prosinca. Ako se nastavi smanjenja novozaraženih, onda ne vidimo zašto se u novogodišnjoj noći ne bi nešto omogućilo

10.12.2021 u 15:09

Bionic
Reading

'Ako se nastavi ovaj trend sa smanjenjem novozaraženih onda uz neke preporuke ne vidimo zašto se u novogodišnjoj noći ne bi nešto omogućilo', rekao je ministar Davor Božinović odgovarajući na pitanje o mjerama tijekom dočeka Nove godine.

'Odluke koje su na snazi su na snazi. U ovom trenutku sve se odnose na 12 sati. Mi nismo neracionalni, ali danas je 10. prosinca. Dani igraju ulogu. O svemu se razmišlja. Ako se nastavi ovaj trend sa smanjenjem novozaraženih onda uz neke preporuke ne vidim razloga zašto se u novogodišnjoj noći nešto ne bi omogućilo', rekao je.

'Nije stvar stožera da on odlučuje hoće li se virus širiti, jer hoće pogotovo u zatvorenom prostoru, a stožer ne može predvidjeti ni hoće li se početi širiti varijanta omikron koja je zaraznija od delta varijante', dodao je.

Istaknuo je da sve ove teške posljedice koje danas trpimo u Hrvatskoj, EU-u, pa i u svijetu, su posljedice delta varijante koja je puno manje zaraznija od omikrona. 'Puno je nepoznanica u svijetu. U ovom trenutku svi prate što se događa u Južnoj Africi', naglasio je.

Kad je riječ o nabavi novog lijeka protiv COVIDA, Božinović je rekao da stožer nije taj koji donosi odluke kada je u pitanju uvođenje nekih novih lijekova u terapije, prenosi HRT.

Na pitanje o Schengenu, rekao je kako sa punom odgovornošću može reći da ono što je Hrvatska prošla u evaluacijama za Schengen, nije prošla niti jedna članica Schnegena koja je ikad ušla u taj prostor slobode kretanja.

'Mi ne samo da smo ispunili uvjete kada su u pitanju kriteriji i sve ono što je vezano sa Schengen. Mi smo istovremeno dio onih država članica EU-a koje su vrlo aktivne po pitanju reforme Schengena i to su prepoznale sve države članice, pa i one koje su imale čvrsto stajalište da se prvo mora dogoditi reforma Schengena, a onda razgovori o proširenju. Mi smo 3-4 godine bili ne samo na svim Vijećima i radnim skupinama, već smo iznosili stajališta koja su proizvod našeg iskustva i to je prepoznato. Siguran sam da će Hrvatska biti spremna za sve nove informatičke i druge sustave razmjene sigurnosnih podataka koji će uslijediti nakon što se završi paket Schengenskih reformi', rekao je ministar Božinović.

Nastavljena potraga za djevojčicom nestalom u rijeci Dragonja kod graničnog prijelaza Plovanija Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević/Pixsell

Na pitanje o događaju iz Buja gdje je policija spasila ženu iz rijeke, rekao je da je hrvatska policija pokazala itekakvu sućut naspram ljudi koji su u nevolji.

'Mi ne brojimo, ali ako treba brojat ćemo, jer je za policiju najnormalnije da spašava ljudske živote. Možete iz svih izvješća steći uvid koliko su hrvatski policajci spasili života među migrantskom populacijom i to će nastaviti činiti', rekao je.

Nastavljena potraga za djevojčicom nestalom u rijeci Dragonja kod graničnog prijelaza Plovanija Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević/Pixsell