ilegalne migracije

Božinović: Nećemo mijenjati politiku prema migrantima

17.09.2019 u 12:51

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u utorak da Hrvatska neće mijenjati svoju politiku prema migrantima, koju je prepoznala i Europska komisija, istaknuvši da se stalno jača zaštita granica od ilegalnih migracija, ali i omogućava integracija migrantima koji žele ostati

'Tu nećemo stati i spremni smo odgovoriti na svaku situaciju ako bi došlo do povećanog priljeva', poručio je Božinović na konferenciji o domovinskoj sigurnosti komentirajući izlaganje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je upozorila na mogućnost ponavljanja migrantske krize, i poručila da će Hrvatska ovoga puta postupiti kao odgovorna država i štititi svoju granicu.

Božinović ističe da se prati sve što se događa na području Bliskog istoka i sjevera Afrike odakle dolaze migranti. 'U ovom trenutku neke neposredne opasnosti nema', istaknuo je.

U slučaju ilegalnih prelazaka, istaknuo je, Hrvatska kao svaka suverena država štiti svoj teritorij te je u tom smislu ojačala ljudske i tehničke kapacitete.

'Ono što smo mi postavili kao hrvatsku politiku sve više prepoznaje i u hodnicima Europske komisije kao model po kojemu se migracija može s jedne strane kontrolirati, a s druge strane im oduzeti bilo kakvu negativnu premisu', rekao je Božinović.

Istaknuo je da je ove godine već uhićeno više krijumčara ljudima nego cijele prošle godine.

To govori i o veličini pritiska, ali i povećanoj efikasnosti hrvatske policije, rekao je.

Podsjetio je da je hrvatska vlada još 2015. preuzela određene obveze što se tiče integracije izbjeglica i migranata iz Grčke, Turske i Italije.

'Mi smo to operacionalizirali, nekih 252 osobe već je integrirano u Hrvatskoj i taj proces ide dobro i govori da migracije imaju smisla i mogu biti uspješne ako se pristupa sistematski', poručio je Božinović u izjavi novinarima.