BUZZ

Božićni 'mythbustersi'

17.12.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Pojačano znojenje, gubitak koncentracije, povremeni napadaji tjeskobe i melankolije, zujanje u glavi od prigodnih melodija, hiperventiliranje i lučenje adrenalina u blizini bliještećih šoping-centara, tek su neki od simptoma predblagdanske groznice koja svakog prosječnog stanovnika države u većoj ili manjoj mjeri hvata negdje krajem studenoga i drži sve do Nove godine

Mediji, a pogotovo oglašivači, ulažu dodatne napore kako bi zamutili potrošački um, servirali iluziju Božića pa tako reklame, gotovo bez iznimke, prikazuju nasmijane obitelji pred bogatom trpezom s mirisnom pečenkom kao centralnom figurom, a anđeoske melodije prekida tek zarazni hihot dječice.

Snijeg pada, naravno. I to ne ova domaća bljuzga, već mekani s pahuljama čudnovatih oblika koje su na dodir nježne poput oblaka. Što kompanije bolje predoče sliku Božića kakav on treba biti, to će, nadaju se, dobiti više bodova u potrošačkim umovima i na koncu imati i bolje stanje u bilanci.

Potrošačima u groznici ionako vladaju emocije, više nego razum, pa, misle uhodani marketingaši, ne treba komplicirati, već je dovoljno servirati istu priču s uvijek istim elementima. Ipak, neki su oglašivači primijetili da postoji opasnost da će se i njihovi reklamni napori utopiti u moru sličnih apela, obiteljski kadrova i inflaciji melankoličnih melodija, pa su odlučili ogoliti Božić i prikazati onu stranu koju svi osjećaju, ali o njoj šute.

Tako je, primjerice, posljednjih mjesec dana na britanskom reklamnom tržištu osvanulo nekoliko kampanja koje su krenule protiv struje i koje su upravo zbog toga zaradile dodatan PR, jer su mediji, iznenađeni diverzijom, odlučili o njima pisati nadugo i naširoko. Jedna od takvih je kampanja britanskog lanca Asda čija prvotna namjera nije da otope srca kupaca, već prikažu blagdan iza čije realizacije stoji krv, znoj i suze.

Reklama koja ukazuje na to da 'iza svakog dobrog Božića stoji dobra majka' zasmetala je nekim potrošačima koji su je prijavili Advertising Standard Authorityiju, jer je, navodno, seksistička. Točnije, organizacija Fathers4Justice je od regulatora tražila da istraži slučaj, jer drže da je na taj način podcijenjena očinska uloga u pripremanju blagdanskog slavlja, a i da reklama vrijeđa očeve koji tih dana u godini neće vidjeti svoju djecu.

I dok se muškarci bune, žene mahom hvale ideju agencije Saatchi&Saatchi koja ih je konačno proglasila pravim herojima bitke za savršeni, blagdan 'by the book'.

O božićnom PTSP-u ili OKP-u ženskog dijela familije govori još jedna vrlo slična kampanja brenda Morrisons i agencije DLKW Lowe čije televizijske spotove prati i Facebook kampanja Crimes Against Christmas. Ona poziva korisnike da podijele fotografije onog 'neugodnog' dijela Božića, bilo da je riječ o poziranju u pletenim puloverima sa sobovima na prsima ili neuspjelom kolaču.

Za razliku od lanaca Morrisons i Asda, supermarketi Waitrose ovoga su Božića napravili još značajniji zaokret. Naime, Delia Smith i Heston Blumenthal angažirani su da u spotu lišenom bilo kakvih blagdanskih elemenata govore o tome kako je kompanija odlučila umjesto na kičastu produkciju (reklame njihovih konkurenata poput John Lewisa premašuju i pet milijuna funti) milijun funti potrošiti u dobrotvorne svrhe.

Ideja je, dakako, prilično hrabra, ali je unatoč tome kampanja bila na udaru kritika. Naime, potrošači možda ne znaju da najveći dio budžeta odlazi na zakup medija na čemu Waitrose nije štedio, nego, baš suprotno, zakupio medijske minute u prime-timeu kako bi obznanio kako, eto, planira donirati novac dobrotvornim ustanovama.

Nizu spomenutih božićnih mythbustersa svakako valja pridružiti i akcije agencija Fallon i Albion koje su odlučile prodavati prigodne božićne ukrase - kuglice za bor u obliku testisa. Sav prihod od prodaje ide udrugama za borbu protiv raka prostate Orchid (Fallon) i Everyman (Albion). Ako se i vi želite pridružiti diverzantima, predlažem da naručite primjerak blagdanskih testisa ili jednostavno prepustite groznici da vas trese.