DAN POSLIJE VELIKE GOSPE

'Bozanićeva agresivnost dokaz je slabljenja utjecaja Crkve'

16.08.2013 u 07:42

  • +93

Blagdan Velike Gospe

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Bionic
Reading

Josip Bozanić i katolički biskupi opet su napali sekularnost Hrvatske, što se tumači kao agresivnost zbog slabljenja hegemonije Katoličke crkve pred moguće ukidanje brojnih političkih i ekonomskih privilegija koje ta organizacija uživa u Hrvatskoj. U jučerašnjem govoru povodom praznika Velike Gospe Bozanić je rekao da je Europa prva osjetila ‘pogubne posljedice sekularizma’. Inicijativa Glas razuma sporne govore smatra napadom na ustavni poredak Hrvatske, a analitičar Srđan Dvornik nikad zatomljenom željom Crkve za uspostavu teokracije s dokazano višestruko pogubnim moralom

‘Oni, dakako, o stvarnim društvenim problemima nemaju reći ništa konkretno, jer se bave ‘ženama zaodjevenima suncem’, ‘velikim zmajevima’ i drugim nebeskim znamenjem, a o stvarima zbiljskog života samo moraliziraju. Pritom je moral koji se dade očitati iz njihovih zahtjeva višestruko poguban. On nije moral ljudske slobode, dostojanstva i solidarnosti, nego moral podvrgavanja onostranom autoritetu, ali i njegovim vrlo svjetovnim crkvenim predstavnicima, koji se baš nisu pokazali ni pravednima, ni skromnima, ni poštenima. Ni u bankarstvu, ni u poslovanju s nekretninama, ni u profitabilnom ulaganju kapitala katoličke se institucije ne razlikuju od ‘pogubnog sekularizma’', rekao je tportalu politički analitičar Srđan Dvornik

Povodom Bozanićevih i Hranićevih izjava Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku podsjeća ih da je Republika Hrvatska po svom Ustavu sekularna država, što znači da su državne institucije vjerski neutralne i da zakoni države ne mogu počivati na vjerskim idejama, već samo na realnoj potrebi za zaštitom jednakih prava i sloboda svih građana.

‘Sekularnost, odnosno odvojenost države i religije jest, poput demokracije, jedno od najvećih postignuća zapadne civilizacije. Europska civilizacija je nakon tisućljeća patnje naroda pod apsolutnom vlašću raznih kraljeva i careva te raznih totalitarizama na kojima se pokazala pogubnost sustava koji ikome daje apsolutnu moć, konačno pred kraj 20. stoljeća razvila svoj najviši civilizacijski doseg, liberalnu demokraciju. To je oblik vlasti koji počiva na ideji da vlast potiče od naroda, no ta vlast nije apsolutna, već je ograničena nizom principa koji jamče svakom građaninu sigurnost, slobodu i ravnopravnost. Time se osigurava da niti jedna svjetonazorska skupina ne može zakonima i ideološkim usmjeravanjem državnih institucija trenutnu naklonost birača pretvoriti u trajnu prednost, ili proizvoljno postavljenim zakonima minorizirati društveni utjecaj svojih neistomišljenika’, ističu u Glasu razuma.

Dvornik dodaje da se djelovanje crkvenog morala može primijetiti iz podrške Jagi Stojak, primalji iz kninske bolnice koja je ugrozila zdravlje jedne pacijentice odbivši asistirati u operaciji pobačaja.

‘Po tome, svatko tko se ne povinuje fundamentalističkoj doktrini da ljudski život počinje začećem, a ne rođenjem, potpada pod ‘zlo’, pa jamačno ne može računati ni na uživanje svih ljudskih prava. Ovaj simptom opće 'fundamentalizacije' djelovanja Katoličke crkve pokazuje dvije stvari. Jedna je da je njena hegemonija u suvremenoj Hrvatskoj ipak barem malo uzdrmana, pa postaje agresivnija. Druga je da je krajnje vrijeme da se toj organizaciji ukinu privilegije koje dosad uživa’, objašnjava Dvornik.