OFENZIVA TONČIJA MATULIĆA

Bozanićev spin doktor: Čuvajmo se ove vlasti!

31.01.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Apsolutna zvijezda 53. teološko-pastoralnog tjedna, održanog ovih dana na Šalati, bio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, 47-godišnji teolog podrijetlom s Brača, Tonči Matulić, kojeg drže Bozanićevim spin doktorom. On je zagrmio s govornice: 'Uvođenje zdravstvenog odgoja otkriva logiku diktature! Čuvajmo se ove vlasti!' U dvorani je šesto svećenika oduševljeno zapljeskalo, otkriva u Globusu Darko Hudelist, koji je pozorno pratio teološku manifestaciju

Globus dalje navodi kako sve do Matulićevog predavanja, održanog u kasnim popodnevnim satima drugog dana tog tradicionalnog znanstveno-pastoralnog skupa, namijenjenog trajnoj izobrazbi i usavršavanju hrvatskih biskupa i svećenika, događaji su se odvijali uobičajenim – na trenutke dosadnim – tokom. Izlaganja većine profesora nisu se mogla pohvaliti natprosječnom zanimljivošću i intrigantnošću, tako da je velika dvorana Međubiskupijskog sjemeništa, u koju stane možda i 700 ljudi, zjapila uglavnom poluprazna, stoji u Globusu

Tako je, naime, bilo samo do onoga trenutka kad se za govornicom pojavio Tonči Matulić. Da stvar bude zanimljivija, njegovo izlaganje pod nazivom: 'Zdravstveni odgoj u ogledalu demokracije' uopće nije ni bilo najavljeno u programu, što se dijelio na ulazu. Upalo je (kako je Darku Hudelistu sam Matulić kasnije objasnio) u zadnji čas, kad su materijali za taj skup već bili tiskani.

Matulić na HDZ-ovoj klauzuri

Matulić je na nedavnoj HDZ-ovoj klauzuri u Opatiji vrhu stranke održao predavanje o etici i politici, zbog čega su ga mediji proglasili HDZ-ovim vjerskim guruom. Matulićevo gostovanje zbilo se neposredno nakon susreta predsjednika stranke Tomislava Karamarka i tajnika Milijana Brkića s kardinalom Josipom Bozanićem, otkrila je Slobodna Dalmacija. Matulić je u Opatiji govorio kako je 'politika postala stvar tehnike i procedure, a ne etike', što Karamarkov HDZ, po najavama, sada kani promijeniti.

U svom nadahnutom govoru, prepunom metafora, obrušio se na vladajuću garnituru u Hrvatskoj optuživši ju za diktatorsko ponašanje zbog sadržaja kurikulima zdravstvenog odgoja te načina na koji je uveden u škole.

Predsjednika Josipovića napao je zbog toga što nije reagirao na povredu Ustava RH, koji roditeljima jamči da imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece.

Onima, međutim, koji znaju za presudu Europskog suda za ljudska prava, budući da je kao neosnovan odbio zahtjev pet bračnih parova iz Njemačke koji su tvrdili da su nastavom spolnog odgoja u osnovnoj školi narušena njihova roditeljska i vjerska prava, bit će jasno zašto predsjednik nije reagirao. Naime, država ima ovlast osigurati obrazovanje djeci, pa i spolni odgoj, koji mora biti religijski neutralan i time ne zadire u pravo roditelja da odgajaju i obrazuju djecu, kao ni u vjerske slobode roditelja, ocijenio je Europski sud za ljudska prava u rujnu 2011. godine u slučaju Dojan i ostali protiv Njemačke.

No, vratimo se dalje političkom nastupu dr. Matulića na Teološko-pastoralnom tjednu. Osim na Josipovića, još se žešće obrušio na premijera Zorana Milanovića. Premijera je, piše Globus, Matulić usporedio u krajnje negativnom kontekstu s bivšim španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom, koji je bio na vlasti od 2004. do 2011. 'Za vrijeme vladavine španjolske Socijalističke radničke partije Španjolska je gospodarski i socijalno doslovno poražena, ali je zato uspješno proveden projekt radikalnog prevrednovanja svih vrijednosti tradicionalnog španjolskog društva. U tom svjetlu možemo onda točno razumjeti izjavu aktualnog premijera, parafraziram, da su zadnji parlamentarni izbori bili stvar svjetonazora', rekao je ambiciozni Bračanin, prenosi Globus.

Istupe ministra obrazovanja Željka Jovanovića kako hrvatska djeca i mladi ne peru zube, nezdravo se hrane i malo se kreću nazvao je 'litanijama'. Crkva, koja se često žali kako ju država ignorira i odbija svaki dijalog s njom, u svom je križarskom ratu protiv zdravstvenog sklona primitivno vrijeđati resornog ministra Jovanovića.

Kad su posrijedi stvari dijaloške naravi, zanimljivo je da je Tonči Matulić u svom motivacijskom predavanju na 21 stranici riječ dijalog upotrijebio samo jednom, zamijetio je novinar Globusa koji je u tiskanom obliku dobio spomenuto predavanje. Umjesto dijaloga, glavna Matulićeva poruka hrvatskom kleru jest 'čuvajmo ih se', a ista je sadržana na kraju kako tiskanog tako i govornog izlaganja. Kako to protumačiti nego da se vjernici i svećenstvo trebaju čuvati ove vlasti.