U POSJETU HAZU-U

Bozanić: Moramo prevladati podjele u društvu

19.06.2015 u 18:14

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u petak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je razgovarao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i suglasio se s njim u potrebi da hrvatsko društvo prevlada podjele i postigne nacionalni konsenzus oko temeljnih nacionalnih pitanja.

HAZU je priopćio kako je akademik Kusić upoznao kardinala Bozanića o djelovanju HAZU i njenom doprinosu suvremenom hrvatskom društvu te istaknuo da su upravo Katolička crkva i Akademija kao najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija imale važnu ulogu u izgradnji hrvatskog nacionalnog identiteta i duhovne baštine hrvatskog naroda. "U ovom vremenu dezorijentiranosti, urušavanja institucija i autoriteta, i Katolička crkva i Akademija imaju misiju utjecati na društvena zbivanja", kazao je akademik Kusić.

Dodao je da Akademija kao referentno mjesto za stavove utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima djeluje nadideološki, zastupajući stav da postoji samo jedna Hrvatska.

"Ovim posjetom želimo na simboličan način izraziti poštovanje prema Akademiji kao hramu kulture hrvatskog naroda i temeljnoj nacionalnoj instituciji. Želim Vam puno uspjeha i puno proročkih inicijativa u ovom vremenu kriza i izazova", kazao je kardinal Bozanić.

Tijekom susreta razgovaralo se i o aktualnoj društvenoj situaciji, uz zaključak da je radi boljitka Hrvatske potrebno prevladati podjele i postići veliki nacionalni konsenzus oko temeljnih nacionalnih pitanja, kao i obnoviti narušeni sustav vrijednosti, čemu svoj doprinos moraju dati i Katolička crkva i Hrvatska akademija. Sugovornici su se složili da je izlazak iz društvene i gospodarske krize moguć kroz obnovu duha zajedništva, odgovornosti, optimizma i dijaloga uz usmjerenost svih sastavnica hrvatskog društva prema općem dobru.

Kardinal Bozanić upisao se i u spomen-knjigu Hrvatske akademije, a akademiku Kusiću darovao je medalju svetog Ivana Pavla II. i komplet svojih knjiga. Akademik Kusić je kardinalu Bozaniću darovao knjige Strossmayerova galerija starih majstora – odabrana djela i Slike Muke i Uskrsnuća u Strossmayerovoj galeriji. Tijekom posjeta palači HAZU kardinal Bozanić razgledao je i Bašćansku ploču.

U pratnji kardinala Bozanića bili pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić i kardinalov osobni tajnik vlč. Marko Vuković. Susretu su nazočili i članovi Uprave HAZU, potpredsjednici Akademije akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt, glavni tajnik akademik Pavao Rudan te tajnik HAZU Marina Štancl, stoji u priopćenju.