ministar pravosuđa

Bošnjaković objasnio kako funkcioniraju sudovi; ima li ovrha i deložacija?

26.03.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Koliko aktualna krizna situacija otežava provođenje sudskih procesa? Treba li privremeno zaustaviti tijek zakonskih rokova? Kako funkcionira obustava ovrha? Na ta i druga pitanja odgovarao je u Temi dana HTV-a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Otkrio je kako funkcioniraju sudovi u ovim okolnostima borbe s koronavirusom.

'Mi smo primijenili sve one mjere sigurnosti kako bi spriječili rizike daljnje zaraze. Nije nam interes da sudovi puni, da budu izvori zaraze te se rješavaju samo oni hitni predmeti. Tako da oni predmeti koji mogu čekati, oni se odgađaju, ali ono što je hitno kao što su kazneni predmeti poput nasilja, zaštite protiv nasilja, to se provodi. Jedan dio službenika radi od doma, da spriječimo fizičku interakciju', kazao je za HTV.

U potresu su stradale zgrade Županijskog te Trgovačkog suda što otežava rad.

'Tu smo dosta brzi bili, snimili smo stanje. Ušli smo u postupak sanacije te imamo prostore gdje kadrove možemo raspodijeliti jer su nam drugi sudovi u pristojnoj poziciji. Dio sudaca će biti raspoređen na Općinski kazneni sud koji nije značajnije stradao, a imamo i prostor na Kennedyjevom trgu koji ima gotovo 5 tisuća kvadrata. Njega smo uređivali prije ovoga potresa pa ćemo to iskoristiti. DORH u Gajevoj je pretrpio veliku štetu', dodaje, ističući da imaju novouređenu zgradu u dvorištu gdje se ljudi mogu rasporediti.

  • +59
Zagreb - četvrti dan od razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: cropix

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa zatražio je hitne izmjene Zakona o sudovima kako bi se reguliralo postupanje u izvanrednom stanju. Razmišlja li se o tome da ne teku zakonski rokovi.

'Definitivno razmišljamo o tome. Najbliži sam opciji da pobrojimo sve zakone koji imaju prekluzivne rokove te da se oni generalnom odlukom produžavaju. Taj bi zakon bio ograničenog roka trajanja', objašnjava.

Kakva je situacija s ovrhama? 'Isto smo dali naputak da se one odgađaju, poglavito vezane uz deložaciju, prodaju nekretnina. Toga danas nema. Toj su se preporuci odazvali i javni bilježnici. Oni primaju, nacrti rješenja se rade, ali ovrhe za sada nema. Naravno, tu su i vjerovnici koji traže svoje pravo, imate slučajeve primjerice malodobnog djeteta koje traži alimentaciju, u takvim slučajevima treba raditi izuzetke'. Udruga 'Blokiranih' tražila je deblokadu na tri mjeseca, ali Bošnjaković kaže da u ovom slučaju nije moguće izaći u susret.

'Nije izvedivo, dugo provodimo mjere deblokade. Imamo i institut zaštićenog računa, to je nekakav egzistancijalna mogućnost kojom se oni služe', kazao je Bošnjaković.