istra

Bošnjačka manjina podržava Valtera Flega na izborima za Europski parlament

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2019 15:35
  • Objavljeno 17.05.2019 u 15:35
Valter Flego

Valter Flego

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza u petak je, na konferenciji za novinare, na kojoj je objavljena potpora istarskog i pulskog ogranka Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) i bošnjačke nacionalne manjine Valteru Flegi, nositelju liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament, izjavio kako je Istra po načinu života i zaštite prava nacionalnih manjina, europska regija visokih civilizacijskih vrijednosti

'U Istri naš zajednički život nikada nismo i nećemo dovoditi u pitanje, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, vjeri ili bilo kakvom drugom opredjeljenju. Ponosimo se činjenicom da je u Istri većina spremna preuzeti odgovornost da bude zaštitnik i jamac prava svih manjina. No, s druge strane svjedočimo kako danas više opcija pokušava to dovesti u pitanje. Raznorazni radikali, populisti i nacionalisti ugrožavaju teškom mukom stečene vrijednosti kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji', ustvrdio je Sponza, dodavši da je 'IDS-u podrška nacionalnih manjina u Istri od posebnog značaja'.

Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine s bošnjačkim udrugama Istarske županije Muhamed Muratagić kazao je da je poštivanje multikulturalnosti i raznolikosti u porijeklu, kulturama i običajima prepoznatljiv model funkcioniranja Istre, najnaprednije regije u Hrvatskoj, ne samo gospodarski, već i u pogledu poštivanja ljudskih prava i sloboda.

Flego je poručio je kako su Bošnjaci u Istri pronašli svoje ravnopravno mjesto u multikulturalnom društvu te uspješno sačuvali svoju tradiciju, kulturu i običaje.

'Zajedno Istru gradimo na našim temeljnim vrijednostima antifašizma, rodne i vjerske ravnopravnosti i multietničnosti. To je ono za što bih volio da je prisutno u svakom djelu Hrvatske, kazao je Flego naglasivši da je zato važno biti u Europskom parlamentu, 'na izvoru zakona, informacija i europskih fondova, kako bi Istra, ali i cijela Hrvatska sutra bile bolje mjesto za život svih koji ovdje žive'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!