amsterdamska koalicija

Flego: Treba nam nova ekonomska paradigma

21.03.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Istarski župan i nositelje liste Amsterdamske koalicije za europske izbore Valter Flego (IDS) rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Čakovcu kako Hrvatskoj treba nova ekonomska paradigma koja počiva na, kako ih je nazvao, četiri 'i' načela: istraživanju, investicijama, inovacijama i izvozu

'Naš glavni problem je iseljavanje, nedostatak mladih', rekao je Flego komentirajući podatak Eurostata da je nezaposlenost u Hrvatskoj 11 posto. 'Iako je to među top pet u EU, veći problem je stopa zaposlenosti koja iznosi samo 51,3 posto', upozorio je, navodeći kako se do 2017. iselilo 348.000 građana, većinom mladih.

Kao rješenje problema iseljavanja vidi rješenja po uzoru na druge razvijene države u Europi. 'Te demografske mjere dugoročno će spriječiti iseljavanje, a ključ je bolje plaćeno radno mjesto kroz jasno definiranu strateška djelatnost', rekao je, dodajući kako to može biti IT sektor, kvalitetna ekološka poljoprivreda ili visoki turizam.

'To se zove strategija razvoja koja sada, nažalost, ne postoji', poručio je.

Govoreći o referendumskoj inicijativi o mirovinskom sustavu, istaknuo je da ju Amsterdamska koalicija podupire i da se jasno protivi odlasku u mirovinu sa 67 godina.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji je ministra Pavića prozvao 'grobarem i štetočinom' koji će dovesti do osiromašivanja umirovljenika

Ocijenio je da je mirovinski zakon iz 2014. bio izbalansiran, a Pavić ga, dodao je, po diktatu birokrata iz Bruxellesa reformira.

Kao osnovni razlog za novu mirovinsku reformu, Mrsić je istaknuo potrebu za izjednačavanjem braniteljskih i radničkih mirovina. 'To je tražila Europska unija, a umjesto da se to napravi, krenulo se drugim putem kako bi se izbjegle bune i šatori', rekao je Mrsić, dodajući da se dostojanstvo i poštovanje prema braniteljima može odati na drugi način.

Ustvrdio je da nas očekuje novih 10.000 povlaštenih umirovljenika iz HVO-a i još 10.000 iz Hrvatske.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak izrazio je žaljenje što dio koalicije nisu i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) i međimurski župan Matija Posavec (HNS).

'U Međimurju će 90 posto ljudi glasati protiv HDZ-a, a ti glasovi će se podijeliti na nekoliko lista, ali ostaje nada kako ćemo na nekim drugim izborima izaći zajedno', rekao je Beljak te poručio kako model Istre, Međimurja i Zagrebačke županije, koji su najrazvijeniji, treba preslikati i na ostatak Hrvatske.

Na konferenciji je sudjelovala i sedma s liste, liječnica u Županijskoj bolnici u Čakovcu Marina Gradišer, koja je rekla kako će se, ako bude izabrana za EU parlament, boriti za mlade da im se 'stvore uvjeti da ih što više ostane u domovini'.

'I ja sam imala priliku otići u inozemstvo, ali ostala sam da se borim da se kvalitetan rad boduje i vrednuje ta da i Hrvatska bude dio Europe jednakih šansi', poručila je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentiraju posljednja istraživanja prema kojima nijedna stranka iz Amsterdamske koalicije ne bi prošla izborni prag, Krešimir Beljak je rekao kako su se upravo zbog toga i udružili.

Valter Flego je rekao kako im građani, po novim istraživanja za EU izbore, daju od 12 do 15 posto potpore te da će biti pozitivno iznenađenje izbora.

Mirando Mrsić je siguran da će Amsterdamska koalicija postati najjača opozicijska platforma. Odgovarajući na novinarsko pitanje računa li i na dio SDP-ovih birača, Mrsić je odgovorio kako je cilj da građani imaju alternativu i da glasuju jer bi bilo loše da razočarani SDP-ovi birači ne izađu na birališta. O SDP-u je rekao kako ide svojim putem te da će se vidjeti što će se s njim događati.