nakon izbora

Bosilj najavio prve poteze u Varaždinu: Prekinut ćemo agoniju

18.04.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Dva dana nakon izvanrednih izbora za varaždinsko Gradsko vijeće, na kojima je lista gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) osvojila apsolutnu većinu mandata, Bosilj i njegov zamjenik najavili su da će konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća biti već sljedeći tjedan

Bosilj je rekao kako očekuje da bi rezultati trebali postati službeni već u srijedu što će omogućiti da se konstituirajuću sjednicu pripremi za idući tjedan i najvjerojatnije održi u četvrtak ili petak.

"Moramo formirati odbore Gradskog vijeća, a ovih dana će biti gotov proračun koji će morati ići u javno savjetovanje i nakon toga u prvom tjednu svibnja održat će se prva radna sjednica na kojoj će se usvojiti novi varaždinski proračun", rekao je Bosilj. Prekinut ćemo, kaže, agoniju koja je trajala pet mjeseci.Bosilj je najavio opširan dnevni red za prvu radnu sjednicu te donošenje proračuna.

"Pred novim vijećnicima naći će se opširan dnevni red jer se poprilično toga nakupilo. I čim izglasamo proračun i objavimo ga u službenom glasniku, u tjednu iza izaći će pregršt natječaja, javnih nabava", rekao je prvi čovjek Varaždina. Istaknuo je da trenutno u Grad stižu nove ponude banaka za kreditiranje vezano uz rješavanje varaždinskih bala, budući da su se uvjeti na tržištu promijenili.

Njegov zamjenik Miroslav Marković rekao je da će pozvati predstavnike svih stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće budući da su, kako kaže, otvoreni za suradnju sa svima.

"Oporbi pripada jedno mjesto potpredsjednika vijeća, a mi ćemo kroz našu stranku kroz dan- dva odrediti tko će biti predsjednik Vijeća iz redova SDP-a", kazao je te najavio da će na konstituirajućoj sjednici izabrati i predsjednika Vijeća. Ali, istaknuo je, nismo zaboravili ni na naše umirovljenike. Čim izglasamo proračun, pokrenut ćemo isplatu zakašnjelih uskrsnica, najavio je Marković. Rekao je i da je osobno i više nego zadovoljan rezultatima izbora.

"Sretni smo što je ovako završilo, jer smatramo da će se na takav način kvalitetno moći voditi grad. Očekujemo od svih stranaka koje su u Gradskom vijeću da budu konstruktivne, konstruktivni kritičari, a ne destruktivni kakve smo imali priliku vidjeti kroz zadnjih par mjeseci", zaključio je Marković.

Na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina održanim u nedjelju, SDP je osvojio 12 mandata od ukupno 21 koliko članova broji Gradsko vijeće što je porast u odnosu na izbore prije dvije godine kada je imao pet mandata. Lista Ivana Čehoka osvojila je četiri mandata, dva manje nego na izborima 2021. HDZ je zadržao tri mandata, dok su Reformisti s dva pali na jedan mandat. Nezavisna lista Dubravke Novak osvojila je jedan mandat u odnosu na četiri mandata koliko su osvojili 2021.