sigurnost hrane

Borzan: Smanjivanjem uporabe pesticida zaustavljamo rastući pomor pčela u Hrvatskoj

03.11.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Odbor za okoliš Europskog parlamenta usvojio je novu Uredbu o pesticidima kojom se prvi put obvezuju smanjiti upotrebu svih pesticida za 50 posto te 65 posto za najopasnije do 2030. godine

Pesticidi, posebno oni koji se koriste u poljoprivredi, već neko vrijeme su pod budnim okom Europske unije zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, uključujući sve veći gubitak oprašivača i degradaciju tla, kao i povezanih rizika za ljudsko zdravlje, priopćili su iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan napominjući kako je grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu poboljšala prijedlog osiguravajući poljoprivrednicima sve potrebne alate za prijelaz na ekološki prihvatljive alternative, uz zadržavanje gospodarskih aktivnosti.

'Pozdravljam donošenje ove Uredbe, bila je prijeko potrebna jer prekomjerna upotreba pesticida uništava naše tlo, nanosi dugoročne posljedice po zdravlje ljudi i eko-sustav u u cjelini. Svjedoci smo sve češćeg pomora pčela i u Hrvatskoj, pretjerana uporaba pesticida već neko vrijeme drastično smanjuje broj oprašivača, a ne trebamo napominjati koliko su nam oprašivači prijeko potrebni i kakve katastrofalne posljedice po čovječanstvo donosi njihovo uništavanje', objašnjava Biljana Borzan.

S obzirom da države članice imaju različite polazišne točke, odredit će svoje nacionalne ciljeve smanjenja od 15% do 65% na temelju parametara kao što su njihov intenzitet upotrebe pesticida i dosadašnji napori u njihovom smanjivanju.

'Kako bismo podržali poljoprivrednike u tranzicijskom periodu, izborili smo se za poboljšani pristup tehnikama kontrole pesticida, jer su one dokazale da su za neke usjeve konvencionalni poljoprivrednici uspjeli smanjiti upotrebu pesticida do 80% bez značajnog gubitka prihoda. Također smo im osigurali bolji pristup ekološki prihvatljivim alternativama kako ne bi trpjeli štetu u svojim gospodarskim aktivnostima', zaključuje Borzan.

Uredba će se naći na dnevnom redu plenarne sjednice u Europskom parlamentu.