EP PROTIV MONSANTOVA KUKURUZA

Borzan: Ne smatram da je GMO tehnologija nekakav vražji izum

16.12.2015 u 14:27

Bionic
Reading

Europski parlament usvojio je s 403 glasa europarlamentaraca 'za', a 208 ih je bilo 'protiv', prigovor na odluku Europske komisije da dopusti uvoz i prodaju GMO kukuruza NK603 američkog proizvođača Monsanta, priopćeno je iz ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan uz pojašnjenje da se odobrenje odnosi na prehranu, no ne za uzgoj

Rezoluciju su zajednički predložile političke grupe socijalista, zelenih, ljevice i euroskeptika, a Borzan smatra da je riječ 'o političkoj poruci Komisiji koja je odobrenje za prodaju i uvoz dala prema direktivi o GMO hrani za koju Parlament smatra da je nedemokratska. Monsanto je 2010. podnio zahtjev za dodjelu odobrenja i države članice se pet godina nisu mogle dogovoriti oko davanja ili odbijanja dozvole. U takvoj situaciji Komisija prema postojećim propisima ima pravo sama postupiti kako smatra potrebnim. Iako je odluka zakonita, nije demokratska.'

Premda prigovor EP-a ne može srušiti odluku, ipak je riječ o političkom pritisku na predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji se prije stupanja na dužnost obvezao demokratizirati proces odobrenja GMO hrane, podsjeća Borzan. Dodaje i da je prijedlog izmjena regulative koji je početkom godine dan na razmatranje Parlamentu, u listopadu ogromnom većinom odbijen kao nerealan i neprovediv.

'Problem koji EU ima s GMO-om neće se riješiti sam od sebe niti je status quo održiv. Treba prihvatiti činjenicu da je većina država članica protiv GMO-a, ali ga neke države žele. Prošli mjesec smo Komisiji vratili loš prijedlog reforme koji bi rezultirao samo tužbama biotehnoloških kompanija protiv država koje bi zabranile uvoz GMO hrane', kazala je Borzan i dodala da je u tekst odbijenice nove regulative amandmanom ugrađena i odredba prema kojoj bi Komisija trebala u razumnom roku izraditi novi prijedlog koji bi bio demokratski i provediv.

'Ne smatram kako je GMO tehnologija nekakav vražji izum, no Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane GMO-free zemlja. Tako ćemo se lakše brendirati kao proizvođač i izvoznik organske hrane koja je budućnost hrvatske poljoprivrede. Hrvatski potrošači su velikom većinom protiv uvoza GMO hrane i njihov stav treba poštovati', zaključila je Borzan.