posjet

Borrell: Dolazim dati impuls dobrim odnosima Španjolske i Hrvatske

27.05.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji će u utorak i srijedu boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je u ponedjeljak kako dolazi dati dodatni impuls dobrim odnosima Španjolske i Hrvatske

'Španjolska održava dobre bilateralne odnose s Hrvatskom. Moje putovanje u Zagreb dolazi u okviru zajedničke volje da se dade veći impuls našim odnosima, kako na bilateralnom planu tako i onome na razini EU-a', rekao je Borrell za Hinu u Madridu.

'Smatram da bismo trebali proširiti institucionalne kontakte tog bilateralnog posjeta, na različitim razinama, kako bi se razvila veća koordinacija i suradnja i tako dosegnuo naš maksimalni potencijal kao partnera', dodao je.

Borrell, 72-godišnji član socijalističke španjolske vlade, doputovat će u utorak 28. svibnja u Zagreb, a većinu sastanaka održat će ondje u srijedu 29. svibnja.

'Tijekom boravka u Zagrebu prvo ću održati sastanak s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić. Također ću imati čast pozdraviti predsjednicu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Dogovoreni raspored bit će fundamentalno usmjeren na tri dijela: bilateralnu agendu, agendu EU-a i glavne poslove vanjske politike', rekao je.

Borrell je nakon 14 godina prvi španjolski ministar vanjskih poslova koji dolazi u posjet Hrvatskoj.

Hrvatsku je 2005. godine posjetio tadašnji španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos. Godine 2013. na priredbi povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu je boravila tadašnja potpredsjednica vlade Soraya Sáenz de Santamaría.

'Već je bilo potrebno jedno putovanje na razini ministra vanjskih poslova, kojeg neko vrijeme nije bilo. Čast mi je što ću ga ja realizirati', rekao je Borrell.

On će posjetiti Zagreb trinaest dana nakon što je glavni grad Hrvatske posjetio katalonski ministar za vanjske poslove Alfred Bosch. Katalonska vlada zagovara dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora. Španjolska središnja vlada ne dopušta referendum pozivajući se na ustav.

'Jednog dana, a to nije daleko, imat ćemo svoju neovisnost', izjavio je Bosch 15. svibnja prilikom predavanja u Zagrebu. Ranije tog dana posjetio je Varaždin, gdje se sastao s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. Ondje su spomenuli suradnju u industriji, trgovini, zdravstvenom turizmu i obrazovanju.

Katalonska vlada je u veljači otvorila svoje predstavništvo u Zagrebu iz kojeg namjerava upostavljati odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

Boschov posjet Hrvatskoj bio je prvi posjet katalonske vlade ovom dijelu Europe nakon što je 2017. u Kataloniji održan referendum o nezavisnosti od Španjolske, unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda. Dvanaestero dužnosnika bivše vlade optuženo je za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje tog referenduma te im traje suđenje u Madridu.

U Španjolskoj su 28. travnja održani parlamentarni izbori, nakon kojih su ponovo na površinu isplivali zategnuti odnosi Madrida i Barcelone.

Borrell je ministar u španjolskoj aktualnoj tehničkoj vladi te je bio kandidat na nedjeljnim izborima za Europski parlament ispred Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), koja je osvojila 20 od ukupno 54 španjolska mjesta.

U nadolazećim tjednima u Španjolskoj se očekuju pregovori oko formiranja vlade. Lijevi centar PSOE pobijedio je na izborima osvojivši 123 od 350 mjesta u parlamentu pa će razgovarati s manjim strankama oko formiranja vlade, za što je potrebno 176 mjesta.

Španjolska je članica NATO-a od 1982. godine, a Europske unije od 1986. godine.