KANDIDAT ZA MINISTRA BRANITELJA

Borković: Tražit ću ratnu odštetu od Srbije

09.03.2016 u 10:28

Bionic
Reading

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je nestranački kandidat za ministra branitelja Branko Borković. Kazao je kako su branitelji dovedeni u poziciju da su bez ministra prvenstveno zbog lošeg kadroviranja

'Milas je bio izvrsni kandidat - branitelj Vukovara, ratni zapovjednik. Sve nas je šokiralo da se to nije dogodilo. Ne želimo biti teret da zbog i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske, da damo nadu da možemo bolje živjeti', kazao je Borković i dodao da je za situaciju kriv HDZ jer je izabrao lošeg prvog kandidata za ministra branitelja.

Upitan kakav je njegov stav po pitanju prosvjednika u Savskoj kazao je da je on posljedica nefunkcioniranja vlasti.

'Traje praktički od 2000. do danas kad smo razorili politički sustav koji smo imali poput ukidanja dvodomnog parlamenta. Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijena zakone. Nemamo stabilan politički sustav. Zato nema političke komunikacije. Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri nego poslušnici', istaknuo je Borković.

Smatra da je njegov protukandidat Milijan Brkić dobar kandidat.

'Brkić je kvalitetni kandidat i raduje me da je HDZ izišao s kvalitetnim kandidatom. Na njima je s premijerom da odlučuju. Prihvate li mene ili Brkića neće pogriješiti jer smo spremni pomoći.', kazao je Borković.

Uvjerenja je da je on ipak bolji kandidat od Brkića jer ne nastupa s pozicije ni jedne stranke. Na pitanje osjeća li pritisak jer Karamarko govori da je Brkić jedini kandidat kazao je kako je Brkić jedini kandidat HDZ-a.

'On ima na to pravo. Ja ne ulazim u način kako je dogovarana koalicija. Oni mene ne moraju prihvatiti, ali ja opet želim pomoći ili premijeru ili novom ministru. Da su se problemi rješavali tamo gdje treba ne bi se dogodila ulica. Ja sam bio u šatoru. Postoje branitelji koji nisu ni u jednoj udruzi. 90-tih smo kvalitetno postavili koordinaciju udruga i moramo povezi branitelje, stradalnike, obitelji i ministarstvo', pojasnio je Borković i dodao da njegova kandidatura nije dogovorena

Drži da je nedopustivo da u proračunu bude 50 milijuna kuna manje za Ministarstvo branitelja. Smatra da je to je neodrživo i da je to pozicija koja će dovesti do toga da ministarstvo neće moći funkcionirati.

Upitan jesu li realna izjednačavanja prava pripadnika HVO-a kazao je kako nije stvar izjednačavanja nego standarda gdje se moramo izboriti kao partner s BiH da pripadnici HVO-a dobiju prava iz proračuna BiH uz pomoć hrvatske strane.

Naveo je da bi podigao zahtjev za ratnom odštetom Srbiji, a na pitanje kakav odnos ima prema NDH zbog njegova aktiviranja u inicijativi za uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' kao službenog pozdrava u OSRH kazao je kako se o svemu tome može pročitati na njegovom Facebook profilu.

'Ja nisam bio pokretač inicijative. To je napravljeno kao revolt na ono što se dogodilo u Kninu gdje svi upiru prstom na prošlost. Znači li to da bi mene trebalo diskreditirati jer dolazim iz obitelji kojoj su bili hrvatski vojnici? To znači da samo imaju pravo oni koji su bili partizani. Neki ti partizani prihvate nas koji smo bili iz obitelji koje su bile hrvatski vojnici.

Ja sam to pitanje otvorio kao temu jer sam revoltiran tim odnosima mi kao građani moramo o tome razgovarati i to ne smije biti temelj novih osuda, nepravdi. Jasenovac je bio i Vukovar je bio. Nedopustivo je da se zaboravlja i za Ovčaru i za sve civile i vojnike koji su tamo ubijeni. Zločin je zločin i svaki treba osuditi i on ne zastarijeva. Poruka je da budemo jedinstveni i da upalimo svjetlo na kraju tunela i počnemo graditi Hrvatsku po mjeri čovjeka', zaključio je Borković.

419461 ,419412,419384,419365