KOMEMORACIJA U VELJUNU

Boris Milošević: Strašnije od ustaških zločina je to da u društvu postoje snage koje ih relativiziraju

06.05.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Kod spomen kosturnice žrtava ustaškog terora u Veljunu je u ponedjeljak održana komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, u ime kojega je Boris Milošević poručio kako je ovaj zločin nad Srbima nagovijestio zločinački režim NDH, te istaknuo kako je od tog zločina strašnije samo to što i danas u društvu postoje oni koji relativiziraju zločin i prirodu ustaškog režima.

"Ovaj je zločin nagovijestio što će se događati u narednim mjesecima, ubijanje žena, djece, nevinih i ljudi su jednostavno morali bježati u šume i poslije se dignuti u oružanu borbu. Ono što je strašnije od ovog zločina je da danas imamo u društvu one snage koje relativiziraju i zločin i samu prirodu ustaškog režima", izjavio je Milošević novinarima.

Dodao je kako su ustaše tog 6. svibnja 1941. u Veljunu ubile preko 520 Srba, što je samo 26 dana nakon osnivanja NDH, ustvrdio je, razotkrilo pravu prirodu zločinačkog ustaškog režima.

Manjinsko pitanje je europsko pitanje 

Milošević je naglasio da su ovakve komemoracije u duhu europskih vrijednosti jer su nacionalne manjine europska vrijednost, najavivši da će se, bude li na SDSS-ovoj listi izabran u Europski parlament, zalagati za uspostavljanje mehanizma kontrole poštivanja prava manjina od strane tijela EU na području cijele Unije.

 "I u kampanji i kada dobijemo mandat u Europskom parlamentu zalagat ćemo se za te vrijednosti. Osam do deset posto stanovništva Europske unije pripada bilo etničkoj bilo jezičnoj manjini, dakle manjinsko je pitanje europsko pitanje", istaknuo je. 

 Smatra kako i Unija i Europski parlament priznaju da su olako shvatili pitanje nacionalnih manjina."Prilikom ulaska zemlje u EU postoje kontrolni mehanizam praćenja obaveza prema manjinama i poštivanje prava manjina, ali nažalost jednom kada država postane članica toga više nema i Europa je shvatila da je pogriješila kada je uzela za gotovo da jednostavno zemlja članica poštuje prava manjina kada uđe u EU", rekao je Milošević.

Činjenica je da se u Hrvatskoj naglasak više stavlja na Bleiburg nego Jasenovac 

 Novinare je zanimalo kako tumači izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić kako je "nevjerojatno“ da u današnje vrijeme "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg", na što je Milošević kazao jako je činjenica da se u RH naglasak više stavlja na Bleiburg, te da nije bez razloga što je Austrija postrožila zakone i uvjete za tu komemoraciju.

 "Protiv komemoriranja žrtava nitko nema ništa protiv, ali svi trebamo osuditi oplakivanje propale vojske i propalog režima koji je u svojoj osnovi bio zločinački", istaknuo je Milošević.

 Na komemoraciji u Veljunu sudjelovali su i predstavnici antifašističkih udruga iz Karlovačke županije i Zagreba te regionalne i lokalne vlasti.