predstavili program

Boris Lalovac objasnio zašto Restart koalicija ne planira smanjiti opću stopu PDV-a

27.05.2020 u 20:10

Bionic
Reading

Uz žestoku kritiku vladajućima zbog lažnih obećanja, Restart koalicija uoči srpanjskih izbora predstavila je svoj program, odnosno obećanja građanima.

Čelnici stranaka lijeve koalicije u izbornom programu najavljuju, između ostalog, manji PDV u ugostiteljstvu i turizmu, veće plaće i mirovine, teritorijalni preustroj, borbu protiv korupcije kao i donošenje lex kanabisa.

Detaljnije o njihovom programu u RTL-u Danas govorio je bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac.

"Prve mjere o kojima smo govorili, moratorij i skraćeno radno vrijeme ne idu na teret proračuna. Jedan dio je europskog novca, a drugi dio likvidnost vezana za HBOR i ta su sredstva već osigurana. Prvo što je bitno je svakako da vidimo kakvo će biti stanje proračuna 31. kolovoza. Ako znamo da je ministar financija Zdravko Marić danas izjavio da su porezni prihodi pali 50 posto, to znači da smo sa šest milijard mjesečnih prihoda pali na tri milijarde. Još više zabrinjava što je on rekao da je PDV u minusu na jučerašnji dan. Ako znamo da je jučer bio minus, a znamo da do petka mora biti na dvije, tri milijarde kuna, vidimo koliko je do velik rizik", rekao je Lalovac na početku.

"Nama je bitan period ljeta. Inače su prihodi 30 milijardi kuna, većina je od poreza. Ako porezni prihodi padnu 50 posto, to padne na 50 posto znači samo za vrijeme ljeta bi minus mogao biti minus od 15 milijardi kuna, to će svu dinamkiku, ne samo naših obećanja, nego svakoga tko će doći, pomaknuti za sljedeću godinu", rekao je Lalovac.

Potrebno je, ističe, napraviti realan rebalans. "Ovdje je uključena samo centralna država, mi ne znamo kako stoje javna poduzeća, koliki su minusi tamo. Danas je ministar rekao da su 25 posto pali dobrinosti, znači da su tolko manji i u zdravstvenom sustavu... Bitno je da se osigura likvidnost za zdravstvo, ako bi u devetom mjesecom krenuo neki novi val virusa", rekao je.

Kriza i gospodarsko usporavanje tek slijede

U programu Restart koalicije nema smanjenja opće PDV-a.

"Sada se pokazalo da je PDV jedna od zadnjih brana proračuna, vidite da je porez na dobit jako pao, dobrinosi su zapravo ukinuti, nema akontacija i PDV je jedini izvor prihoda i mislim da ga za dugo neće mijenjati. Nažalost, jer je i struktura naše ekonomije, ovisimo o PDV-u", rekao je Lalovac.

Preložili su da se moratorij na kredite produlji na godinu dana.

"Zakonsko rješenje koje smo predlagali slično je onome u Sloveniji. HNB je dao okvir da se može raditi moratorij na 12 mjeseci. Banke najviše primjedbi imaju na obračun kamatne stope. Mislim da bi bilo fer da obračunaju kamatnu stopu koliko oni daju građanima na depozite. Znači da tu ne bude gubitak. Koliko oni sad plaćaju građanima nek građani plaćaju njima. To je sad negdje 0,25, 0,50 posto. Ako je to problem, onda se može napraviti neki iskorak. Banke neće biti na gubitku, a građanima će to biti dobra mjera", objasnio je Lalovac.

  • +15
Predstavljanje programa Restart koalicije za parlamentarne izbore Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Kriza, gospodarsko usporavanje tek slijedi, vidljivo je to iz podataka koje je danas rekao ministar Marić. Pad prihoda je 50 posto, a mi smo gotovi s mjerama", upozorio je Lalovac.

Na pitanje je li spreman, ukoliko Restart koalicija pobijedi na izborima, ponovno uskočiti u ministarsku fotelju, Lalovac je odgovorio: "Ja ću pripomoći, a predsjednik Davor Bernardić će odlučiti. Ja sam svakako spreman na sve, na mene može računati u svemu".