DEMOKRACIJA U BIH

Borac za pravo na šamaranje žena

14.05.2009 u 10:57

Bionic
Reading

Jedan od najpopularnijih romskih pjevača na prostorima bivše Jugoslavije Muharem Serbezovski izazvao je skandal za govornicom parlamenta Federacije BiH kada se založio protiv sankcioniranja zlostavljanja žena

Da problem bude veći, pjevač, osim što je zastupnik Stranke za BiH, ujedno je i predsjednik Komisije za ljudska prava parlamenta FBiH.

Serbezovski se usprotivio donošenju, kako je naglasio, europskog nacrta zakona o nasilju u obitelji.

'Mi smo ovdje na Balkanu i ako muž deset puta kaže ženi nemoj, a ona ne popušta, on je ošamari. Svi posle pamte taj šamar, a zaboravljaju što je prethodilo. Danas se samo govori o ženi žrtvi nasilja i obiteljski odnosi se gledaju crno-bijelo', rekao je Serbezovski, a piše Dnevni Avaz.

'Ne smijemo zaboraviti da je naše mjesto na Balkanu, gdje su različiti standardi, mentalitet i odgoj u odnosu na Zapad', kazao je Serbezovski.

Na ovu konstataciju reagirala je Mira Ljubijankić, koja je naglasila da nikakvo verbalno maltretiranje ne može opravdati nasilje.

Osim pjesme, Serbezovski se posljednjih godina u javnosti pojavljivao i kao predstavnik Roma i štovalac predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića. Nedavno je, u šestom destljeću života, završio fakultet, a autor je i prijevoda Kurana na romski jezik.