DUG VELEDROGERIJAMA

Ne nabavi li Kujundžić novac, bolnice u blokadi

04.04.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na ugovoreni sastanak s predstavnicima veledrogerija u srijedu bi trebao doći s osiguranim novcem za podmirenje dijela duga. U suprotnom bi se neke bolnice mogle naći pod ovrhom i blokiranim računima

Veledrogerije od države potražuju ukupno 2,5 milijarde kuna za lijekove i medicinski materijal isporučen bolnicama. Pojedine bolnice, poput vinkovačke, imaju neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star i 900 dana, a bolnice u Sisku, Vukovaru i Dubrovniku više od 800 dana. Među kliničkim bolnicama najgori je platiša KBC Osijek, čiji nepodmireni dug doseže 634 dana.

Predsjednik Udruženja veledrogerija Jasminko Herceg za tportal ističe da veledrogerije 2,5 milijardi kuna duga više ne mogu financijski izdržati, ali i da je puno gore to što neke bolnice plaćaju svoje dugove tek nakon 800, 900 dana, a sad i 1.000 dana.

'Smatramo da se ti dugovi trebaju platiti jer više ne govorimo o ozbiljnom poslu kad netko ne plaća svoje obaveze 800, 900 ili 1.000 dana. Tako je nemoguće poslovati', poručuje Herceg. Napominje da je otežavajuća okolnost situacija s Agrokorom, jer veledrogerije posluju i s njim.

'Ne možemo više čekati. Neizbježno će doći do tužbi da zaštitimo svoja potraživanja', poručuje predsjednik udruženje veledrogerija.

Nakon sastanka u srijedu bit će poznato je li ministar Kujundžić uspio osigurati novac da se plati barem dio duga veledrogerijama i hoće li se situacija primiriti ili dodatno eskalirati. Stanje je već kritično i ako se ne plati dug, neke bolnice mogle bi se naći u blokadi.

'Kad bolnice po tri godine ne plaćaju dugove, po zakonu moramo zaštititi svoja potraživanja, što automatski znači ovrha bolnice i blokada računa', naglašava Herceg. No robu će isporučivati dok god je imaju na skladištu.

'Ne mogu neke onkološke terapije imati na savjesti da ugrozim život pacijenata. To mi ne pada na pamet. Ljudski životi su u pitanju i ne mogu se igrati da imam lijek na skladištu i ne isporučim ga. Pa makar on bio plaćen i tek za 800 dana', ističe Herceg.