smijeh liječi, ali treba i preživjeti

Bolje dva metra razmaka, nego dva metra pod zemljom: Kako ćemo pobijediti koronu i pritom se još dobro nasmijati

18.04.2020 u 22:44

Bionic
Reading

Nitko nije očekivao da ćemo pomicanjem satova na ljetno vrijeme iz standardnog vremena prijeći u zonu sumraka. U zoni sumraka jestive su kore od banane i krumpira, samo da se što rjeđe hodočasti po marketima. Kruh se peče i bez kvasca, poručuje naš kuhar Ivan Pažanin, a Jamie Oliver nudi recept za onaj suhi, beskvasni, koji su uz usoljenu govedinu jeli Kolumbovi mornari ploveći na Santa Mariji, Pinti i Ninji prema trenutno najvećem žarištu koronavirusa u svijetu

Ona: Tako sam uzbuđena. Vrijeme je da bacim smeće – ne znam što bih odjenula.

On: Prije sam koristio toaletni papir kao da igram kolo sreće, a sada ga okrećem kao da otvaram sef.

On i ona: Moramo vježbati socijalno distanciranje od hladnjaka.

Ono, nakon dva tjedna TV-obrazovanja, pita: 'Hoću li sljedeće godine imati istu učiteljicu?'

Pod geslom 'bolje dva metra razmaka, nego dva metra pod zemljom', polovina čovječanstva broji dane izvanrednog izoliranog stanja koje polako postaje dugoročan život u izvanrednim okolnostima, što znači da su potrebe, prioriteti i interesi preokrenuti za 180 stupnjeva. Društvene mreže krcate su savjetima za to kako organizirati i preživjeti svakodnevicu u doba koronavirusa i još se pritom smijati nevoljama koje su do sada bile u nadležnosti Hollywooda i njegovih distopijskih maštarija. Nitko od nas nije očekivao da ćemo pomicanjem satova na ljetno vrijeme iz standardnog vremena prijeći u zonu sumraka.

Kvasac na crno

Smijeh liječi, ali treba i preživjeti. Od hvatanja fizičke i psihičke kondicije do dijeljenja recepata u vrijeme u kojem se morate osloniti na ono čime trenutno klimate u smočnici, bezbrojni stručnjaci upućuju na to kako funkcionirati u tim okolnostima, a poznate osobe u stilu 'uradi sam' pokazuju to vlastitim primjerima.

Jamie Oliver Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Prema pisanju Blooomberga, korona je pretvorila Amerikance u slastičare i pekare jer se prodaja kvasca povećala za 457, a brašna za 155 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali kako su mnogima to prvi pokušaji, keksi i kifle im pri pečenju ne uspijevaju zadržati socijalnu distancu. Budući da je kvasac u međuvremenu lakše nabaviti na crno kod dilera, nego u supermarketu, naša kuharska zvijezda Ivan Pažanin savjetuje kako ispeći kruh bez njega, dok Jamie Oliver na kanalu 24 Kitchen demonstrira pripravu beskvasnog suhog kruha koji su uz usoljenu govedinu jeli mornari na Kolumbovoj Santa Mariji, Pinti i Ninji na putu za trenutno najveće žarište koronavirusa u svijetu.

Ako vam nedostaje brašna, jaja, maslaca ili mlijeka, jedan portal ima '23 fantastična recepta' da ispečete kolač bez tih sastojaka. Umjesto da završi u smeđoj razgradivoj vreći za biootpad, koru jako zrele banane radije dodajte u svoj jutarnji smoothie za malo dodatnih vlakana ili, začinjenu cimetom, od nje ispecite 'super mekanu, spužvastu, sočnu poslasticu uz popodnevnu kavu'. Nakupljeni talog od turske kave ili espressa osušite i iskoristite za 'dekadentni' brownie ili biskvit.

U doba korone Britanci otkrivaju jestivo lišće cvjetače, juhu od korijena brokule i čips od kore krumpira. Voda u kojoj je prenoćila dobro oprana kora naranče i limuna bolje je piće od kupovnih sokova. Korištenjem onoga što je do sada završavalo u smeću smanjujete broj odlazaka u trgovinu i ostajete doma, a i štedite. Uostalom, kupovina je ionako postala arkadna labirintska igra Packman: izbjegavaš svakoga, zgrabiš mlijeko i tražiš rutu da izbjegneš kontakt. I tako, 'polovina nas će izaći iz karantene kao nevjerojatni kuhari, a druga polovina kao alkoholičari' - kaže jedna šala.

Za proteklog Uskrsa dobar dio pisanica bio je ukrašen zaštitnim maskama, a na jednoj fotomontaži Isus je na posljednjoj večeri bio sam za stolom, doduše bez maske. Maske su dobili Beatlesi, osim pokojnog Johna Lennona, pjevajući 'We all live in the Sels-Quarantine'. Heineken je stavio maske na boce piva, a one su također postale politička poruka: onaj tko kupi masku od tajlandskih proizvođača nosit će preko lica njihovu nacionalnu zastavu. Da kreativnost nema granica, pokazali su Kinezi noseći u nedostatku maski košaricu push-up grudnjaka, a neki su na njima probušili rupicu za cigaretu. U jeku krize mnogi su nataknuli na glave plastične boce za vodu s izrezanim dnom ili se omotali plastičnim folijama.

Uske traperice kao vaga

Moda se općenito stubokom mijenja. Umjesto minica i uskih traperica (nose se samo za provjeru dobivenih kilograma), glavni odjevni predmeti su pidžame, tajice, donji dio trenirke i gege za trčanje. To su glavni komadi u vašem karantenskom ormaru, odlični za kućno druženje, online konferencije, TV-školu, kućne vježbe, odlazak u rijetke misije kupovanja namirnica i trčanje oko bloka rano ujutro ili u predvečerje, kada nikoga nema na cesti.

  • +15
Najveći svjetski gradovi prazni u doba koronavirusa Izvor: EPA / Autor: EPA

Modna kuća Reformation iz Los Angelesa tako nudi ženske hlače za trčanje izrađene od vlakna tencel lyocell, dobivenog od eukaliptusovog drveta, 'elegantnog kroja, s bočnim džepovima i zanimljivim detaljima', cijena 178 dolara. Kao idealno rješenje za muškarce, brend Black Diamond nudi hlače specijalno dizajnirane za penjanje po stijenama – izrađene od organskog pamuka, savršeno rastezljive, posebno izdržljive pri struganju o stijene, s nekoliko korisnih, dubokih džepova, cijena 79 dolara. Dobro dođu za kauč, kada već u njima ne možete na Velebit.

'Ostanite doma' - ponavljaju svi na svim kontinentima, ali za one kojima to teško pada Audi nudi putovanje kroz spektakularne krajobraze središnje Australije. Riječ je, dakako, o videosnimci u trajanju 240 minuta, koliko traje i vožnja za volanom Sedana A6 u realnom vremenu kroz šume, pašnjake sa stadima divljih konja, pokraj rudnika i vinograda. Ljubiteljima umjetnosti Apple nudi pak petosatni obilazak Ermitagea.

Praktični Izraelci organiziraju za starije stanovništvo internetski tečaj za korištenje pametnih telefona kako bi lakše prevladali socijalnu izolaciju. Doista, teško je biti sam u samoizolaciji, čak i kada je dijelite s pola čovječanstva. Ljepše je u dvoje, pa evo recentnog oglasa za usamljene: Samohrani muškarac s toaletnim papirom traži ženu sa sredstvom za čišćenje ruku radi čiste zabave.