PROGANJANI KAO TERORISTI

Bolivijski Hrvati u strahu od Moralesa

18.04.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Dragovoljac Domovinskog rata u Hrvatskoj, Bolivijac Eduardo Rozsa Flores Chico, ubijen je, a Hrvat Mario F. Tadic uhićen u četvrtak ujutro u akciji bolivijske policije kojom je razbijena navodna teroristička grupa osumnjičena za planiranje atentata na predsjednika te zemlje Eva Moralesa

Polusatni obračun odvijao se u hotelu Las Americas u gradu Santa Cruz de la Sierra, središtu tamošnje opozicije i pokreta za autonomiju četiri istočne, bogate pokrajine.

Nakon što su bolivijski državni odvjetnik Jorge Gutierrez i zapovjednik policije Victor Hugo Escobar priopćili vijest da je razbijena teroristička organizacija sastavljena od stranih plaćenika te pritom spomenuli važnu ulogu Hrvata u njoj, među nekoliko tisuća naših iseljenika u toj zemlji zavladala je velika nelagoda.

Naime, tamo se zbog činjenice da je jedan od Moralesovih najžešćih političkih protivnika Hrvat, industrijalac Branko Marinkovic, već godinama vodi žestoka medijska kampanja protiv naših iseljenika.

Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci kad je nacionalna televizija počela emitirati spotove u kojima Hrvate optužuje za ustaštvo te namjeru da Boliviju razjedine kao što su i Jugoslaviju.

Posljednji događaji dodatno su potpirili ove optužbe jer se na sve načine aludira da je upravo Marinkovic organizirao skupinu navodnih terorista. Počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruz de la Sierri, Robert Jakubek, s kojim je razgovarao Jutarnji list, pokušao je smiriti tenzije: 'Očito je da cijeli događaj nema veze s Hrvatima. Flores je rođen u Santa Cruzu i živio je u Mađarskoj. Tadic je također Bolivijac, navodno rođen u gradu Chocabambi. Dakle, ne vidim da to ima veze s nama.'

Većina stanovništva tog grada smatra da je cijela priča o navodnom razbijanju terorističke grupe u Santa Cruzu podvala u režiji Moralesove vlade. Puno je kontradiktornosti u cijelom događaju. Očevici koji su se zatekli u hotelu za vrijeme obračuna pričaju da je nakon eksplozije tamo još 20-ak minuta odjekivala pucnjava, a kada je prestala, leševi ubijenih pronađeni su poredani na krevetima u donjem rublju.

Ubijeni Eduardo Flores u ratu u Hrvatskoj obnašao je dužnost zapovjednika međunarodnih postrojbi, velikim dijelom sačinjenih od ljudi kontroverzne prošlosti.

Hrvati u Boliviji odreda imaju drukčiji stav. Njihovi argumenti su da je protiv Moralesa u Boliviji stalo nekoliko milijuna ljudi. Argumenti koje pritom iznose ne zvuče nemoguće. Grupa s kojom se obračunala policija optužena je i za pokušaj atentata na kardinala Victora Huga Escobara, inače velikog Moralesova protivnika. Kao drugo, policija je objavila da je kod hotela gdje s dogodio obračun pronašla automobil korišten u napadu na kardinala. Profesionalci bi teško učinili takvu pogrešku.

Riječi potpredsjednika Bolivije Alvara Garcije Linera o tome da će policija sada razjasniti tko je ovu grupu doveo iz Irske i Hrvatske, tko je tim ljudima platio karte i smjestio ih i tko im je davao podatke o kretanju dužnosnika dodatno su ih uznemirile jer se pribojavaju da je na taj način najavljen progon svih nepoćudnih. U prvom redu bolivijskih Hrvata.