VLADA UDARA NA SIROTINJU

Bogati i dalje zaštićeni kao lički medvjedi

Bionic
Reading

Kresanje božićnica medicinskim sestrama, učiteljima, policajcima i svim ostalima u javnom sektoru, Vlada prezentira kao nužan potez kako bi se održao državni proračun. I kad se uvodio krizni porez iz Banskih dvora su stizala panična upozorenja da to rade kako bi nas spasili od bankrota. Ali i tada, kao i sada više se posezalo se u džepove 'malih' ljudi', oni 'veliki' bogatiji, dojam je, krizu još nisu osjetili

Nedavno je u Njemačkoj udruga dobrostojećih građana zatražila od Vlade da uvede dopunski porez na imetak kako bi se popunila proračunska rupa! Svoj zahtjev obrazložili su riječima da viši porez za bogate znači i pravedniju raspodjelu troškova krize.

Bogati Nijemci spremni na odricanje

Vladi predlažu da svi građani s imetkom većim od 500.000 eura (3,6 milijuna kuna) ove i sljedeće godine plate izvanredni porez od pet posto te da se uvede redoviti porez na imetak koji je Njemačka imala do 1997. godine.

Možete li zamisliti da nešto slično od Banskih dvora zatraži, netko do hrvatskih bogataša? Te ideje, na primjer, nije se sjetio, ili barem na njoj ne gradi svoju kampanju, nijedan od predsjedničkih kandidata od kojih većina, što u novcu ili nekretninama, ima više od tih 'njemačkih' 500.000 eura.

Zanimljiv je i potez francuske i britanske vlade koje su uvele porez na bankarske bonuse ne bi li nadoknadili izdatke države kojim se spašavala financijska industrija. Srećom, u Hrvatskoj za sad ni jednoj banci nije bila potrebna pomoć. Štoviše, domaći bankarski sektor odlično stoji, pun je novca kojeg vrlo oprezno, uz nikad strože uvjete, posuđuje tvrtkama i građanima.

Potez Francuza i Britanaca ističemo više kao još jedan primjer iz Europe gdje su se Vlade odlučile jače stisnuti imućnije u borbi protiv krize, za razliku od naših vlastodržaca.

Nema nade za siromašne

'Najnoviji potez vladajućih, odnosno rezanje božićnice totalni je promašaj', kaže ekonomski analitičar Dražen Kalogjera, koji je uvjeren da se time neće popuniti proračun, nego samo naštetiti siromašnima. 'Ne vjerujem u stvari na dogovornoj bazi i ne vjerujem da bi se bogatiji građani dobrovoljno odrekli imovine kako bi se popunila proračunska rupa. Treba odrediti fiskalnu mjeru i cenzus i odrediti, kao u skandinavskim državama, da onaj koji najviše zarađuje najviše i doprinosi', rekao je Kalogjera

SDP prema porezu na imovinu ima jasan stav, kaže na njihov Slavko Linić. 'Samo onaj tko živi od rada i plaća poreze doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Bogati ne doprinose i Šuker laže kada kaže da postoji porez na imovinu. Pokazuje se da su plaće sve manje, a porezi sve veći. Sada vidimo i najave da cijene energenata idu gore. I neka cijene idu, ali neka se onda smanji PDV', protumačio je Linić SDP-ov stav.

Što se tiče eventualnih dobrovoljnih priloga od bogatih, sudeći prema riječima Linića, taj film nećemo skoro gledati. 'Ova vlast na čelu s Jadrankom Kosor jasno je rekla da će sirotinja sve platiti. S obzirom na to da nitko neće reći koliko je bogat, ne mogu zamisliti ni da nešto dobrovoljno da', zaključio je Linić