BRANKO LUSTIG

'Bog im je bio izgovor da djecu ne dovedu na projekciju'

29.09.2012 u 16:07

Bionic
Reading

'Sve me to skupa rastužilo, ali shvatio sam da nema smisla da se uzrujavam. Idemo dalje', kaže producent Branko Lustig nekoliko dana nakon incidenta u Kninu, gdje je bojkotirana projekcija filma 'Posljednji let Petra Ginza' i predavanje o holokaustu, piše Jutarnji list

Tome je prethodio incident u Zadru, gdje je djecu navodno uznemirila Lustigova izjava da nakon Auschwitza ne vjeruje u Boga.

'Stvar je u tome da je poslije Zadra netko vidio mogućnost da Boga iskoristi kao izgovor da ne dovede djecu. Ako je film zaista problematičan, zašto djecu, nakon projekcije, nisu doveli na predavanje? Naivna su objašnjenja ravnatelja da su djeca mogla doći da su htjela. Pa to je organizirano u vrijeme nastave, u dogovoru s pročelnikom koji nas je, moram reći, krasno dočekao. Kako djeca mogu sama odlučiti hoće li doći ili ne?', pita se Lustig.

'Mislim da je glavni razlog taj što u ovoj zemlji još nije bilo iskrenog kajanja za sve što se dogodilo između 1941. i 1945. Vrh Katoličke crkve dolazi u Jasenovac i ne želi doći do Cvijeta zbog neke konferencije. Mi se još nismo izjasnili o onome što se dogodilo u Jasenovcu. Na HTV-u je prikazan prilog iz kojeg je bilo vidljivo da svako drugo dijete nije znalo za holokaust. Kako je to moguće?! Kad su ispred mene vješali ljude, oni su nam govorili: ‘Prenesite djeci kako smo umrli i nemojte dozvoliti da se to ponovi’. To je razlog zbog kojeg ja, prije nego što umrem, a neću još dugo, nastojim da što više djece shvati kako je to bilo strašno. Nije važno samo moje stradanje, nije stvar u tome da su Židovi gradili Zagreb. Nisu ubijani samo Židovi. O tome se mora govoriti', kazao je za Jutarnji listBranko Lustig koji je objasnio kako sporna scena nije smetala djevojčici, kako se prenosi u medijima, već profesorici.


'Za početak, to nije bila djevojčica. Radilo se o profesorici i jako bih volio da se i ona javi, ne zato što je rekla nešto loše, dapače, ja se s njom slažem da to treba izbaciti iz filma. Naime, u filmu postoji scena u kojoj dječak koji umire u Theresienstadtu čeznutljivo gleda kroz prozor i vidi prekrasnu baroknu crkvu pa kaže: ‘Kako su (kršćani) lijepe crkve gradili, kako su mogli ubijati toliko?’ pa nastavi, što i ja smatram spornim: ‘I nas ubijaju’. Njoj je ta scena zasmetala i ja sam joj rekao: ‘Slažem se s vama, kršćanska Crkva nije sudjelovala u progonima Židova tijekom Drugog svjetskog rata, ja se ispričavam’. Profesorica je prihvatila ispriku', pojasnio je Lustig i dodao kako on nije prekinuo predavanje u Zadru, već je nastavio diskusiju.

'Ono što se dogodilo jest da je zadarski pročelnik za školstvo došao i ponavljao mi kako nije u redu da djeci koja slušaju vjeronauk govorim da Boga nema. Odgovorio sam mu: ‘Gospodine, ja nisam rekao da Boga nema, ja sam rekao da ja ne vjerujem u Boga’. Uostalom, stalno ponavljam da je Bog u ljubavi. I da, istina je da ja ne vjerujem u Boga. Milijuni su stradali zato što su sve do ulaza u plinsku komoru vjerovali da će prst Božji zaustaviti zlo. Nakon svega što se dogodilo, ja u Boga ne vjerujem...', kazao je Lustig i dodao da očekuje reakciju Ministarstva obrazovanja koje im je dalo suglasnost za predavanja, a njihova se odluka nije poštovala.

'Trebao bi reagirati i Knin jer se ni njihova odluka nije poštovala', zaključio je Lustig.