ŽBOGAR SA STRANIM NOVINARIMA

'Blokirat ćemo Hrvatsku koliko god treba'

13.01.2009 u 22:17

Bionic
Reading

Slovenija se nada rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom, no bude li potrebno, spremna je i dalje blokirati pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru sa skupinom stranih novinara

LJUBLJANA - Strani novinari ovih su dana za posjeta Ljubljani o slovensko-hrvatskih odnosa razgovarali s najistaknutijim slovenskim dužnosnicima, među kojima i predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom.

"Nadamo se da se rješavanjem tog spora nećemo morati baviti cijelu ovu godinu, no Slovenija je ipak spremna ustrajati u blokadi i do kraja godine", rekao je Pahor u ponedjeljak stranim novinarima u Ljubljani, javila je Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na izvješće Austrijske tiskovne agencije APA.

Slovenija blokadom nije željela odati dojam države koja stvara teškoće i zaplet s Hrvatskom ju ne veseli, ali je tako morala zaštititi svoje interese, objasnio je Žbogar.

Pritisak Hrvatske na Sloveniju u vezi s blokadom neće uspjeti, a ni mogući pritisci iz Bruxellesa, naglasio je Žbogar dodavši da Slovenija ne može pristati na "bilo kakvo rješenje", te da je "preoptimistično vjerovati" kako pritisci u tom pogledu nešto mogu promijeniti.

"Unutar Europske unije postoji određen stupanj solidarnosti. Spor se može riješiti samo u izravnim pregovorima Ljubljane i Zagreba", rekao je Žbogar, ustvrdivši da je i Slovenija kad je pristupala EU "imala teškoće sa susjednim državama". "No, za razliku od Hrvatske koja u Sloveniju već godinama nije poslala u posjet nijednog od svojih pregovarača s Europskom unijom, Slovenija je raspravljala s tim državama", dodao jer.

Po njegovim riječima u sadašnjem zapletu ne može se govoriti da Slovenija pritišće Hrvatsku. "Ne želimo Hrvatsku ni na što prisiliti, ali rješenje je moguće samo ako bude realistično i obostrano prihvatljivo", rekao je Žbogar stranim dopisnicima.

Slovenija od Hrvatske očekuje, dodao je, da proces rješavanja graničnog prijepora počne prije hrvatskog uključivanja u EU.

"To može biti bilateralno rješenje ili privremeni sporazum, ili pak dogovor o prijenosu spora pred neku međunarodnu sudbenu ustanovu ili arbitražu", objasnio je Žbogar stranim novinarima.