neriješeno pitanje

Blokirat će plovni put na Dunavu; Ćorić: Imamo vlasnike čiklova koji će se povezati lancima na rijeci

09.01.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Stanovnici Šarengrada, prigradskog naselja Iloka, u ožujku bi mogli blokirati plovni put na Dunavu zbog neriješenog statusa Šarengradske ade, ali i što već duže vrijeme nema sastanaka državne komisije Hrvatske i Srbije o tom pitanju

Uz blokadu plovnog toka Dunava, piše press032, pripremaju se i druge aktivnosti poput stalnog piknika na adi. Zbog toga bi tamo postavili svojevrsnni šator gdje bi se ribarilo te pekli meso i riba, a cijelo vrijeme bi tamo bio i netko od mještana.

'Ukoliko u narednih nekoliko tjedana ne dođe do hitnog sastanka međudržavnih komisija Hrvatske i Srbije oko sudbine Šarengradske ade tijekom ožujka ove godine organizirat ćemo blokadu plovnog puta Dunavom. Već imamo 15-ak vlasnika dunavskih čikli koji su zainteresirani i koji će se povezati lancima i tako blokirati Dunav', rekao je Pero Ćorić, predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad i jedan od čelnika stranke Desno, za Večernji list.

Pitanje Šarengradske ade nije riješeno od 1991. godine odnosno početka Domovinskog rata kada je to pitanje postalo predmetom međudržavnog spora dvije države, Hrvatske i Srbije. Riječ je o adi na Dunavu ukupne površine 999 hektara, a desetljećima je bila, kako je Ćorić objasnio, glavni izvor prihoda mještana toga iločkog naselja.

'Tamo smo ribarili, a tamo smo uzgajali svinje, krave i konje. Danas Šarengradsku adu nitko ne koristi i ona propada jer adi ne treba gospodar nego joj treba sluga. Stoga ćemo insistirati na hitnom sastanku dvije komisije i to u Šarengradu jer je to prirodno', ističe Ćorić.