PERO ĆORIĆ:

'Izbacujemo Tepeša, iako sam sentimentalno vezan za njega'

25.10.2016 u 18:26

Bionic
Reading

Pero Ćorić, glavni tajnik HSP AS-a, izjavio je za tportal da će ta stranka uskoro iz svojih redova izbaciti Ivana Tepeša, bivšeg saborskog zastupnika koji se zbog (pre)velikog domoljublja, kako proizlazi iz njegovih riječi, odrekao funkcije europarlamentarca. Dogovorom s HDZ-om da se odrekne mandata u EU parlamentu Tepeš je pokazao da nema političke hrabrosti ni lojalnosti, što ga diskvalificira da bude članom HSP AS-a, poručio je Ćorić, uspoređujući Tepeša sa Željko Sabom, bivšim SDP-ovim gradonačelnikom Vukovara koji je zbog pokušaja političke trgovine završio u zatvoru

Željko Sabo je doslovce zbog ovakvog pokušaja trgovine utjecajem i mandatima završio u zatvoru. Imao je s druge stranke hrabru Mariju Budimir, a HDZ-ovci su u ovom slučaju imali čovjeka koji se uplašio. Neću to pripisati godinama Ivana Tepeša. On je od 17. godine sa mnom, dovoljno je naučio da bi trebao imati malo političke hrabrosti, a očigledno je nema', dijagnosticira Pero Ćorić tvrdeći da je Tepeš odlučio prepustio mandat nakon što se u tri navrata susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovom desnom rukom, šefom diplomacije Davorom Ivom Stierom.

Tepeš je, kaže Ćorić, doživio 'vrlo ružan pritisak'. Posljednji susret dvojice pravaša zbio se u petak navečer. Satima su, kaže Ćorić, sjedili u kafiću kod zagrebačkog hotela Panorama, da bi oko 20.30 sati Tepeš konačno nazvao Stiera. 

'Stier mu se javio na prvu, nije znao da ja slušam'

'Tepeš mi je sam priznao da je već bio s njima, da su malo razgovarali. Rekao sam mu da nazove Stiera kad su već u kontaktu. Ovaj mu se javio na prvu, nije znao da ja slušam. Tepeš mu je rekao da HSP AS inzistira na sastanku, da upućujemo dopis medijima i otvoreno pismo Plenkoviću, a ovaj je to kategorički odbio. Mi ne bismo inzistirali na tom mandatu, to nam nije bio primarni cilj, nego da se držimo obećanja biračima. To je stvar političke kulture, nešto što moraju riješiti oni koji su mandate i osvojili, a to su HDZ i HSP AS', tumači Ćorić.

S Tepešom se čuo i u subotu, kada ga je obavijestio da je u HSP AS-u održao telefonsku sjednicu Predsjedništva stranke i da je jednoglasno odlučeno da mora doći do razgovora s HDZ-om. 'Rekao sam mu da apelira na svoje 'prijatelje' iz HDZ-a da se nađemo. Rekao je da oni to ne žele', prepričava Ćorić dodajući da su pravaši sa sebe morali skinuti svaku stigmu jer nisu oni trgovali i ucjenjivali niti su išta dogovarali.

Ogorčen je što nitko u HDZ-u nije odgovarao na telefonske pozive iz HSP AS-a te procjenjuje da su Tepeša pritisnuli kombinacijom ucjene i političke trgovine.

'Tepeš će biti izbačen iz stranke'

'Čovjek se pokaže u situaciji, a Tepeš je pokazao da nula političke hrabrosti i lojalnosti. Stranka je uvijek bila uz njega. Imao je političke hrabrosti kad sam ja bio ispred njega, očigledno. Mislim da je to kraj jedne karijere koja je mogla završiti na daleko ljepši način', rekao je Ćorić. Čime su Tepeša mogli ucijeniti? Ćorić ne odgovara izravno na to pitanje, ali napominje da takvu informaciju ima iz pouzdanih izvora iz HDZ-a.

'Naravno da ja to ne bih rekao da ne znam. Izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću rekli su mi – nemoj da ide u rat s njima, neće biti dobro, dobio je ponudu koju ne bi trebao odbiti. Ali takva ponuda postat će očigledna po njezinoj realizaciji, prije ili kasnije? 'Naravno, mi ćemo to pozorno pratiti, bez brige, pratit ćemo sve', najavljuje Ćorić.

Može li, nakon svega, Tepeš ostati član HSP AS-a?

'Mislim da će biti izbačen, sigurno, to sam čuo kao član predsjedništva, iako sam malo sentimentalno vezan za njega, što se kaže. Predsjednik stranke (Hrvoje Niče, op. a.) donijet će odluku, vjerojatno do vikenda', najavio je Ćorić.

'Plenković mi je rekao: To nije lijepo'

U pouzdanost svojih bliskih izvora iz HDZ-a Ćorić ne sumnja. Njihovu vjerodostojnost ilustrira informacijama iz razdoblja uoči parlamentarnih izbora, kada je Plenković formalno razmontirao Domoljubnu koaliciju i riješio se tereta ekstremnih desničara' iz HSP AS-a. 

'Rekao sam Plenkoviću na zadnjim razgovorima da ja točno znam što je govorio na sjednici Predsjedništva. Kako vas nije sram? Nama je pričao jedno, a na sjednici je pripremao drugu taktiku. Njih petero izvijestilo me da on s nama želi ići ucjenjivački, da nam nudi dva mandata, ali ne želi ime stranke na listama. Mislio je kupiti mene i Tepeša mandatima, to sam kategorički odbio. Rekao sam njemu osobno da imam informaciju što je govorio na Predsjedništvu, a on kaže – to nije lijepo. Čuj, tako je. Isto sad i ova priča – ja točno znam o čemu su razgovarali u svakom navratu, to njima ide na dušu', kazuje Ćorić.

Što je HSP AS zapravo želio tražiti od HDZ-a?

Kaže da su njega, kao autora svih sporazuma s HDZ-om, trebali pitati da prepusti taj mandat, a umjesto toga su 'išli na čovjeka koji je relativno mlad i već negdje od veljače potonuo psihofizički'. No zašto bi njega pitali kada je Tepeš, a ne on, bio na listi za EU izbore? 'U našem sporazumu nigdje nije pisalo ime i prezime, nisam dopustio da se kadrovira', tvrdi Ćorić. Ipak, Tepeš se natjecao na tim izborima, iako je osvojio skromna 774 preferencijalna glasa?

'Mi smo radili za jednu osobu, a to je Ruža Tomašić (osvojila je rekordnih 107.206 glasova, op. a.). I Tepeš je u kampanji govorio – ja ću vam objasniti zašto ne smijete za mene glasovati. Nama taj dio nije sporan – mi bismo stvarno bez ikakvih problema dogovorili s HDZ-om, ali to je morao biti dogovor HDZ-a i HSP AS-a. Nas je jedino zanimalo da veliki broj asistenata ode u Bruxelles, da naši ljudi gore stažiraju, da usavrše engleski i da im to piše u karijeri. To je za čim jedino žalim, a to se moglo riješiti bez problema', zaključuje Ćorić.

Tepeš: Neću komentirati svakojake napise

Zamoljen da komentira usporedbu sa Željkom Sabom, Tepeš kaže da nema namjeru 'komentirati svakojake napise'. 'Nema ucjene i trgovine. Odlučio sam ostati raditi i živjeti u Zagrebu i politički se pasivizirati', odgovorio je Tepeš za tportal. Iako sada naglašava da nikada nije ni rekao da će preuzeti mandat u EP-u, nekoliko dana nakon izbora, kada je bilo jasno da bi se upravo takav scenarij mogao ostvariti, poručivao je da je kvalificiran za rad u Europskom parlamentu, da tečno govori engleski, a služi se i njemačkim jezikom.