HSP AS

Traži se postavljanje nove ploče HOS-a u Jasenovcu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2017 15:50
  • Objavljeno 13.09.2017 u 15:50
Pero Ćorić

Pero Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL

Predstavnici Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) predali su u srijedu u Općini Jasenovac zahtjev za postavljanje nove ploče HOS-a za poginule u obrani Općine Jasenovac 1991. na isto mjesto s kojeg je nedavno uklonjena zbog toga što je na njoj, u okviru grba HOS-a i pozdrav 'Za dom spremni'

Zahtjev su predali glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić i član Predsjedništva stranke i vijećnik u skupštini Sisačko-moslavačke županije Dario Hegel, izvijestili su iz HSP AS.

'Nadamo se da živimo u pravnoj državi, a svjesni činjenice da se zakon nije mijenjao od zadnjeg izdavanja suglasnosti do danas očekujemo pozitivno rješenje u za to predviđenom roku. Svako zaobilaženje zakona potvrdit će nam slutnje da smo taoci samovoljnog tumačenja zakonskih odredbi od strane Vlade RH i parcijalnih interesa sadašnje vladajuće većine koju kontroliraju Predrag Štromar i Milorad Pupovac sa svojim interesnim skupinama', poručuju iz HSP AS.

  • +8
  • +5

Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Iz te stranke podsjećaju kako je i postavljanju prvotne ploče HOS-a, koja je postala spornom zbog pozdrava 'Za dom spremni' i zbog toga nedavno premještena iz Jasenovca u Novsku, prethodilo podnošenje službenog zahtjeva Općinskom vijeću Općine Jasenovac i Županijskoj skupštini Sisačko–moslavačke županije za odobrenjem postavljanja ploče te je sukladno važećim propisima i zakonima temeljem odobrenja ploča svečano i javno postavljena. 

'Zaštita starog hrvatskog pozdrava 'Za dom spremni' i svih drugih hrvatskih svetinja nema alternative za HSP AS. U  skladu s vrlo jasno postavljenim ciljevima znat ćemo iznaći mehanizme u provođenju navedenog', poručuju iz HSP AS.

Grb HOS-a s pozdravom Za dom spremni, koji su HOS-ove postrojbe koristile tijekom Domovinskog rata, registriran je u Ministarstvu uprave.

No za razliku od HOS-a i dijela javnosti koji smatra da se radi o starom hrvatskom pozdravu, neki povijesničari, i lijeve i desne provenijencije, poput bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, tvrde da se radi o ustaškom pozdravu.

'To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku. Osim u jednom slučaju, a to je kad je unutar grba HOS-a pod kojim se ta postrojba borila u Domovinskom ratu', rekao je nedavno Hasanbegović za Novi list. 

Komentirajući premještanje ploče iz Jasenovca predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je nedavno da u tom mjestu (u kojemu je bio ustaški koncentracijski logor u vrijeme NDH) taj pozdrav uz pravnu ima i etičku i civilizacijsku dimenziju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!