POŠTEĐEN I MLADINIĆ

Blokirana imovina Podravkašima, ali ne i Marincu

17.11.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Imovina četvorice menadžera osumnjičenih za malverzacija pri kupnji dionica Podravke privremeno je blokirana na zahtjev USKOK-a, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Odluku je donio sudac istrage Krešimir Devčić koji zbog tajnosti istrage nije želio govoriti o pojedinostima, odnosno otkriti koju imovinu je blokirao predsjedniku Uprave koprivničke prehrambene tvrtke Zdravku Šestaku, dvojici članova Uprave Saši Romcu i Josipu Pavloviću te suvlasniku varaždinske Fima Grupe Milanu Horvatu.

USKOK za sada nije tražio zamrzavanje imovine preostale dvojice osumnjičenika, bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darka Marinca i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića

Mediji su još ranije izvijestili da su njih dvojica svu svoju imovinu darovali članovima obitelji.

No, po novom Zakonu o kaznenom postupku, u predmetima u nadležnosti USKOK-a moguće je takozvano prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno zaplijena koja bi se odnosila i na članove obitelji osumnjičenika.

Prema pisanju tiska, odlukom suca istrage blokirano je devet nekretnina ali i dionice osumnjičenika koje se tereti da su oštetili Podravku za više od 250 milijuna kuna. Navodno samo dionice Milana Horvata nominalno vrijede više milijuna kuna.

U USKOK-u se ne može ništa doznati o njihovim daljnjim potezima u istrazi, no mediji nagađaju da se prikupljaju podaci o bankovnim računima osumnjičenih te da se može očekivati i blokada tih računa.

Sva šestorica osumnjičenih u slučaju Podravka već su gotovo mjesec dana u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i sprječavanja utvrđivanja tijeka novca te opasnosti da na slobodi nastave s istim ili istovrsnim kaznenim djelima.

Do kraja ovog tjedna sudac istrage ponovno će odlučivati o njihovom eventualnom ostanku iza rešetaka.

Uhićeni u akciji kodnog naziva "Menadžer" pod istragom su USKOK-a zbog sumnje da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito novcem Podravke pokušala doći do većinskog paketa dionica te prehrambene tvrtke.