PODRŠKA NATAŠI MATIJEVIĆ

Blokirali magistralu protiv izručenja djeteta u Hrvatsku

14.10.2013 u 21:04

Bionic
Reading

Nekoliko stotina mještana Ljiga, u središnjoj Srbiji, u ponedjeljak je blokiralo promet na Ibarskoj magistrali u znak potpore sugrađanki Nataši Matijević koja, po odluci lokalnog suda, treba vratiti kćer suprugu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske s kojim vodi brakorazvodni sudski spor

Robert Matijević bivši je zamjenik ravnatelja Carine i poznati 'zviždač' koji je prije godinu dana štrajkao glađu ukazujući na (ne)rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Prosvjed je počeo u ponedjeljak ujutro ispred suda u Ljigu, nakon čega su prosvjednici zapriječili promet na raskrižju lokalne ulice u središtu grada i Ibarske magistrale, koja spaja Beograd sa središnjim i jugozapadnim dijelom Srbije.

Prosvjednici od države Srbije traže da ne dopusti predaju kćeri Matijevićeve supruge koja je napustila muža zbog navodnog nasilja i bila smještena u sigurnoj kući u Zagrebu, a za pravosudni sustav Srbije tvrde da se 'ponio maćehinski' i nije stao u obranu prava za normalan život Nataše Matijević i njezine devetogodišnje kćeri.

Kako je Nataša Matijević rekla agenciji Tanjug, ona je s djevojčicom prije tri godine došla iz Zagreba, gdje su bile smještena jer su obje bile žrtve zlostavljanja. Nakon dvomjesečnog boravka u sigurnoj kući vratila se k svojim roditeljima u Srbiju nakon što je hrvatski sud donio odluku da bude staratelj djetetu tijekom brakorazvodnog procesa.

Mediji prenose da je bez znanja supruga izvadila putovnicu za dijete.


Prema njezinim riječima, suprug Robert Matijević podnio je optužbu protiv nje, pozivajući se na haašku konvenciju o zaštiti djece. Mediji prenose da se radilo o optužbama za otmicu. Osnovni sud u Valjevu tri puta je donosio presudu da u roku od osam dana vrati djevojčicu u Hrvatsku, dok je Viši sud dva puta odbijao tu odluku.

Medjutim, viši sud je zajedno s osnovnim sudom, potom odlučio da se djevojčica vrati u Hrvatsku, što je Nataša odbijala i tri puta novčano kažnjavana, jer nije postupila po odluci suda.

Matijevićeva je, kako navodi Tanjug, istaknula da ona nije hrvatska državljanka, ali da kći ima dvojno državljanstvo, te da ona, kao majka, budući da nema materijalnih mogućnosti osigurati povratak djeteta, inzistira da su joj kao majci ugrožena temeljna prava na starateljstvo nad djetetom.

Na činjenici da su obje srpske državljanke Nataša Matijević i temelji svoj zahtjev srbijanskom pravosuđu i državi Srbiji da ih zaštiti.

Ona je ustvrdila i da bi mogla živjeti s djetetom u Hrvatskoj, ali da tamo nema uvjete da sebi i svojoj kćeri priskrbi uvjete za život.

Ona je zanijekala da je uskraćivala mogućnost suprugu da viđa kćer na osnovi sudske odluke.