RIJECI PRIJETI NAPULJ

Blokada Marišćine traje, a riječki kontejneri pucaju po šavovima

24.10.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Kamioni Čistoće, napunjeni smećem još prije dva dana, i dalje čekaju u garaži na Škurinjama deblokadu prolaza za odlagalište Marišćina, a u međuvremenu se napunilo čak sedam tisuća kontejnera u Rijeci, koji pucaju po šavovima

Već četvrti dan, od nedjelje poslijepodne, mještani iz okolice Marišćine kod Rijeke dežuraju na ulazu u odlagalište, i dalje svjesni da će ih se kad-tad maknuti silom, onemogućuju kamionima prolaz te poručuju da neće odustati sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Budući da drugog predviđenog mjesta za odlaganje otpada nema, riječka Čistoća, koja posjeduje sve dozvole nadležnih tijela za zbrinjavanje otpada na Marišćini, pribjegla je pravnim mjerama i očekuje od nadležnih institucija reakciju kako bi se spriječilo nagomilavanje otpada i zaštitilo zdravlje građana Rijeke i ostalih gradova i općina na području Primorsko-goranske županije.

Čistoća je Općinskom sudu u Rijeci poslala hitni zahtjev da se omogući ulaz u deponij, gdje je ročište zakazano za 26. listopada, a o situaciji je obavijestila PU primorsko-goransku, Sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja i Inspekciju zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Zapelo je na zahtjevu prosvjednika da se smeće prestane dovoziti na Marišćinu, kojima punu potporu daje Krizni eko stožer Marišćina, a od sinoć i predstavnici oporbenih stranaka Akcija mladih, Lista za Rijeku te po jedan općinski vijećnik Viškova iz redova PGS-a i HDZ-a.

Osim što se Viškovom i zapadnim dijelom Rijeke od početka ljeta s tog odlagališta širi nesnosan smrad, sada se, po mišljenju mnogih, ondje osjeti i miris političkih promocija. Misli tako i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ali i vodeći ljudi gradskog komunalnog društva Čistoća, koji poručuju da u tome neće sudjelovati, već im je zadaća samo prikupiti i zbrinuti otpad na za to predviđenom mjestu s ciljem zaštite zdravlja građana.

Zanimljivo, prosvjednicima potporu nisu dali predstavnici Građanske udruge Smokvarijska lista iz obližnjih Marinića, koji drže da su im oni dodatno ugrozili zdravlje jer su zaustavili i odvoz 30 tisuća bala smeća sa starog deponija Viševac. Svjesni su da na Marišćini ionako nema dovoljno mjesta za te bale i tvrde da je scenarij Napulja za Rijeku sve izgledniji.


Naime, stari deponij Viševac, koji se također nalazi u općini Viškovo, popunjen je i zatvoren, a balirani otpad se 22. listopada odande trebao početi prevoziti na Marišćinu, drugi kraj iste općine, gdje je planirana izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Novi otpad koji se ovoga ljeta počeo dovoziti na Marišćinu baliran je, položen u kazete i tretiran primjenom efektivnih mikroorganizama s ciljem neutralizacije smrada i ubrzanja razgradnje te završno prekriven slojem zemlje. U Čistoći tvrde da se time problem neugodnog mirisa bitno smanjio.

'Na tisuću kvadratnih metara oko Marišćine je flora i fauna, a na istoj površini oko polustoljetnog deponija Viševac, s kojega se godinu dana širi smrad bala, živi 5.000 stanovnika, prema tome mi smo u neusporedivo težoj situaciji', priopćeno je iz Smokvarijske liste. Za njih je smrad elementarna nepogoda prouzrokovana nečijim nemarom, a blokada Marišćine nastavak ekološkog zločina, čiji je uzrok Krizni eko stožer Marišćina.

Obje udruge ipak se u jednome slažu - za ovu situaciju netko treba odgovarati. Krizni eko stožer Marišćina konkretno zahtijeva političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, bivšeg župana PGŽ-a Zlatka Komadine, načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca te direktora nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka.

Kako sada stvari stoje, prosvjednici će biti uklonjeni silom, a smrad će danas u 17 sati pokušati otjerati snažni Halubajski zvončari - zvonjavom.