U07.2

Bliski kontakti sa simptomima vode se kao 'vjerojatno bolesni'

08.11.2020 u 09:54

Bionic
Reading

Bliski kontakti koji imaju simptome korone od sada se vode kao vjerojatno bolesni, piše u nedjelu Jutarnji list, navodeći da se novi status počeo dodjeljivati od četvrtka, a još se ne zna koliko je takvih u Hrvatskoj

Obiteljski liječnici odnedavno imaju mogućnost da osobe koje pokazuju simptome covida-19 ne šalju na PCR testove nego im određuju mjeru izolacije. Ona traje 10 dana od pojave simptoma, ako pacijent zadnja tri dana nema simptome. Takvim pacijentima pridružuje se dijagnoza “vjerojatan slučaj" covida-19, odnosno U07.2, navodi dnevnik.

Prije nekoliko dana dobili smo nove smjernice po kojima pacijente sa simptomima bolesti možemo voditi kao vjerojatno covid-pozitivne. Imam slučajeve gdje je jedan član obitelji bio pozitivan na PCR testu, a zatim su svi članovi obitelji razvili simptome. Kako se na PCR test čeka pet dana, dijagnosticirala sam ih kao pacijente kojima covid nije potvrđen, ali je vjerojatan. Nakon što obavim dnevne poslove pacijente s dijagnozom U07.2 upisujem u repozitorij, rekla je jedna zagrebačka liječnica opće prakse.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje, nove smjernice liječnicima opće prakse, donesene su jer su kapaciteti za PCR ili molekulska testiranja, kojim se s visokom pouzdanošću dijagnosticira covid-19, dosegli svoj maksimum koji se procjenjuje na oko 10.000 testova dnevno.

Prema dokumentu "Kriteriji za testiranje na SARS-CoV-2, prekid karantene", koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio 2. studenoga, u slučaju ograničenih kapaciteta testiranja u područjima s proširenom transmisijom prioritet za PCR testiranje imaju osobe koje su u riziku od razvoja teške bolesti i vulnerabilne skupine koje zahtijevaju hospitalizaciju, zdravstveni djelatnici te osobe s kliničkim simptomima koje su dio kolektiva (primjerice škole, ustanove za socijalnu skrb, zatvori ili bolnice) kako bi se što je brže moguće identificiralo grupiranje i zaustavilo širenje bolesti, donosi Jutarnji list.